JEDRENJE - KLASA 470
Jedrenje: Zadarske posade najbolje na Athens Eurolympu
Piše: ZadarSport | Objavljeno 15.3.2010 u 17:35.
ZDNews.hr

Fantela - Marenić Foto: Getty


Od četvrtka do nedjelje u Ateni je održana Athens Eurolymp, regata druge i treće kategorije (kako za koju klasu), koju su pojedini hrvatski jedriličari iskoristili za pripreme uoči početka glavne sezone olimpijskih klasa.

Više od mjesec dana na putu su proveli svjetski i europski prvaci klase 470 Šime Fantela i Igor Marenić. "Dva tjedna u Turskoj, pa dva tjedna u Grčkoj. Pripreme van Hrvatske u ovo doba godine već su dio naše rutine. Nakon zimske stanke i rada na kondiciji taman ono što nam treba da se vratimo u brod. Imali smo dobre sparing partnere, vrijeme nam je išlo uglavnom na ruku. Odradili smo dvije pripremne regate u Grčkoj. Na obje je bila slična konkurencija od 25 posada. Na Kupu Aleksandra Velikog u Solunu bili smo treći, a u Ateni na Athens Eurolmypu, koji je evo danas završio, smo pobijedili." kazao nam je Šime Fantela.

U Grčkoj su se Šimi i Igoru na pripremama pridružile i Enia Ninčević i Romana Župan, koje su također odjedrile obje regate i na obje zauzele prvo mjesto među ženskim posadama. U ukupnom poretku (s obzirom na niži rang regate i manji broj posada jedriličari i jedriličarke su jedrili zajedno) u Solunu su Ninčević/Župan bile devete, a u Ateni desete. "Prošlih mjeseci, od završetka prošle sezone, naporno smo radile i mislim da smo napredovale. Lani smo na regatama Svjetskog kupa bile oko 20. mjesta, cilj je ove sezone napraviti još korak naprijed. Solun i Atena su prošli odlično, zadovoljne smo." kaže 19ogodišnja Enia Ninčević.

Na Athens Eurolympu nastupilo je još sedam hrvatskih jedriličara, Milan Vujasinović u Laseru, te tročlane ženske posade predvođene kormilarkama Petrom Klibom i Tihanom Tadinac, koje su se okušale u dvobojskom jedrenju.

Milan Vujasinović zauzeo je osmo mjesto među 33 kormilara u Laseru. Vujasinović je u sedam plovova zabilježio i jednu pobjedu, odnosno drugo mjesto u današnjem plovu za odličja. Za ovog vrsnog hrvatskog kormilara, koji već godinama jedri pri samom svjetskom vrhu Lasera, ovo je bila prva regata van Hrvatske ove godine. Prvo mjesto je u Ateni u ovoj klasi zauzeo iskusni Grk Chimonas.

Posade Petre Klibe (Ute Wagner, Sanja Žuljević) i Tihane Tadinac (Nevenka Ćuk, Maja Budeša) prvi put su nastupile na regati olimpijskih klasa u disciplini dvobojskog jedrenja, koja je novitet ovoga olimpijskog ciklusa. U Ateni je nastupilo 13 ženskih posada. Hrvatske posade nisu se uspjele plasirati u A finale, već su se nadmetale za plasman od sedmog do 13. mjesta.

Posada Petre Klibe ostvarila je četiri pobjede i deveto mjesto, dok je posada Tihane Tadinac osvojila dva i pol boda i podijelila 11. mjesto, no još važnije je dragocjeno iskustvo stečeno u prvom susretu s olimpijskim dvobojskim jedrenjem. Posada čuvene grčke jedriličarke Sofie Bekatorou pobjednica je regate.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.