"Ljubav nestala sa zadnjim zalogajima u V.I.P. salonu"
Piše: Pero Bašić | Objavljeno 8.3.2010 u 23:59.
ZDNews.hr

VIP Salon u ŠC Višnjik Foto: ZL


Nije čudo da je košarka svoje korijenje pustila baš u ovom gradu, ipak je ona urbani sport, a Zadar jedno od najstarijih urbanih središta Lijepe Naše, a to je odmah u startu slutilo na jedan savršen spoj. Jer kraljica igara mogla je zadržati svoje statusne simbole samo tamo gdje će je štovati poput božanstva i gdje će biti okružena onima koji imaju urbani štih i gospodske manire, a toga u ovome gradu nekada nije manjkalo. Sve dok su se ta pravila strogo poštovala, košarka je na ovim prostorima doživljavala svoje zvjezdane trenutke.

Međutim, svaka priča ima svoj kraj pa tako i ova, grad se širi a samim tim u klubu i oko njega pojavljuju su se neki novi likovi sa novim sasvim čudnim manirima, kojima ovaj sport stvara samo komplekse, ali svejedno u njemu nalaze idealno rješenje za ostvarivanje svojih ciljeva. To su moderni barbari koji inače ne prezaju ni od čega i u stanju su srušiti sve svetinje ovoga grada da bi dokazali svoju moć. Taman kad su poput faraona još za života uspjeli napraviti piramidu (dvoranu)za koju su bili uvjereni da će postati njihov vječni spomen, zaboravljaju da je ona ipak posvećena nekom drugom božanstvu, a ne njima. Zaboravili su da im je to božanstvo vjerno služilo ovih 20 godina. Nije bilo predizbornih kampanja na kojima im nije bila onaj adut iz rukava, a svaki njen uspjeh je bio pripisivan upravo onima koji su je sada napustili.

Umjesto da su joj dali tretman petog sveca zaštitnika ovog grada, dogodilo se suprotno, umjesto zaklinjanja u vječnu ljubav i svu besmislenost života bez nje, oni su kraljicu igara pretvorili u najobičniju kraljicu noći i počeli su živjeti od nje, a staro pravilo glasi da ljubav nestaje kad se pojavi interes. Prebacujući je u ruke nesposobnjakovića postala je predmet mazohističkog iživljavanja onih zadnjih političkih poslušnika, stranačkih prebjega i raznoraznih uhljeba koji su od nje poput svodnika željeli napravili djevojku za jednu noć, ne bi li im podebljala konto na bankovnim računima, ne imajući na umu da ona više i nije tako mlada žena, već starica sa 80 svijeća na rođendanskoj torti. Ne znam tko je i od koga dobio mandat da uništi nešto što je sa ljubavlju stvarano 80 ljeta.

Da li prvi čovjek ovoga grada još uvijek pamti da je njegov uzlet počeo upravo iz ovoga kluba, da li pamti kako je u svojoj kampanji uvjeravao glasače da je sposoban uloge gradonačelnika i zbog toga što je bio uspješan predsjednik kluba koji je osvajao trofeje. A sada stoji po strani i gleda kako nestaje jedan od simbola ovog grada a u opisu radnog mjesta mu stoji da u ime građana ovog grada mora skrbiti o nečemu za što se i sam kune da je spomenik nulte kategorije. A povijest pamti i ne bi bilo dobro da upravo on bude zapamćen po tome da je zabio zadnje brukve u mrtvački kovčeg jedine nam svetinje.

Svatko onaj tko voli ovaj grad, trpio bi jednaku bol kad bi netko rušio Sv.Donat, isto kao što trpi danas kad mu ruše najdraži klub. Svaka vlast mora imati na umu da mora ispoštovati samo dvije stvari da bi narod bio zadovoljan, treba mu dati: kruha i igara,tako je bilo od Grčke i Rima, a tako je i danas. Međutim, ova vlast kruh im svakim danom sve više otima iz ruku, a sa svojim bahatim ponašanjem daje na znanje do bi mogao ostati i bez igre koja mu život znači. Da bi zaboravija na svakodnevne probleme puku moraš ponuditi veselje, a razveseliti ga možeš u ova teška vremena između ostalog i rezultatima voljenog kluba. A to bi oni koji su sebi osigurali lagodan život i u ova recesijska vremena ipak trebali znati.

Svi oni koji godinama kreiraju politiku ovog grada, oni koji su se nakon osvojenih trofeja uporno gurali u okvire slika koje idu u svijet, i oni poslije čijih bi bjesomučnih juriša (nakon osvojenih trofeja) stolovi uglednih Zadarskih restorana ostajali kao cunamjiem opustošeni, svi oni snose svoj dio krivice za ovo nasilje nad najdražim nam klubom. Ovim putem ih pozivam da bar jedan mali dio energije koju su nekad znali nemilice trošiti nad tim stolovima prepunim raznoraznih delicija, dokazujući time neizmjernu ljubav prema klubu, sada napokon vrate, za dobrobit kluba, i u ime te iste ljubavi koja je izgleda nestala sa zadnjim zalogajima u V.I.P salonu dvorane na Višnjiku.

Pero Bašić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.