Ravnatelj MIOC-a podigao optužnicu protiv KK Zadar i Županije
Piše: H.B. | Objavljeno 6.3.2010 u 23:03.
ZDNews.hr

Zdenko Mičić - direktor KK Zadar


"Neću odustati dok nam se ne nadoknadi materijalna šteta"

Nakon toga, dva dana kasnije (25. veljače) sam Općinskom državnom odvjetništvu poslao prijavu protiv KK Zadar i Zadarske županije na osnovu onoga što su napravili. U prijavi sam se pozvao na sve krivične članke zakona koje su svojim postupcima povrijedili. Naglasio sam i kako su prekršeni zakoni u smislu prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela protuzakonite naplate i isplate. Ja ovaj spor otpisati neću, popuštati neću, a što će napraviti Državno odvjetništvo također ne znam. Strah caruje, ljudi se boje kazati, a oni na to računaju i tu je problem. Ja se ne bojim i nemam s time problema. S ovim ću ići na sve sudove, do Vijeća Europe ukoliko je potrebno, ali ovo pustiti neću. Poginuti ako treba, ali ne puštam dok se spor ne riješi i dok nam se materijalna šteta ne nadoknadi! Ovo je samo jedan od dokaza tko smo mi, kakvi smo i što se s nama radi.
Na Županijskoj skupštini održanoj 26. veljače najzanimljivija je bila tema o kojoj je po prvi put javno progovorio vijećnik iz redova SDP-a Svetko Šarić, koji je župana Stipu Zrilića upitao tko je dao nalog da se s računa srednjih i osnovnih školana naplate troškovi akcije koju je organizirao KK Zadar u suradnji s Županijom.

Naime, poznato je kako je 1. studenoga 2009. održana press konferencija na kojoj su nazočili pročelnik za društvene djelatnosti zadarske županije Ivan Šimunić, Pročelnik UO za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić, dopredsjednik KK Zadar Tonći Jerak, vanjski suradnik Arijan Komazec, direktor Zdenko Mičić, voditelj škole košarke Zadar Umberto Piasevoli, te ravnatelji osnovnih i srednjih škola i profesori tjelesnog odgoja na kojoj je i najavljen projekt popularizacije košarke.

- Radi se o dva projekta popularizacije košarke u Zadru i Zadarskoj županiji. Prvi je taj da će se djeca iz osnovnih i srednjih škola cijele županije organizirano dovoditi na utakmice KK Zadar. Oni će dobivati besplatne karte koje će im nekoliko dana prije utakmice u njihovim školama uručiti zadarski sportaši, košarkaši i legende kuba. Napravit ćemo popis koje će škole kada doći na utakmicu i tada će biti organiziran njihov dolazak u dvoranu – bile su tada riječi direktora Zadra Zdenka Mičića. Dakle, jasno je naglašeno kako će se učenicima (po)dijeliti besplatne ulaznice.

Predstavnik KK Zadar isto je ponovio i profesoru Zdravku Ćurku, ravnatelju gimnazije Franje Petrić koji je u razgovoru za Narodni list odlučio jasno i glasno progovoriti o tome kako se njegovoj školi, ali i ostalim školama nelegalno naplaćuje ono što je trebalo biti i što je najavljeno kao besplatno! Ćurko je kazao kako je s žiro računa gimnazije Franje Petrić bez njegova odobrenja "skinuo" 9.000 kuna, a KK Zadar i Županiju je prijavio i Općinskom državnom odvjetništvu.

- Koncem rujna 2009. KK Zadar i Županijsko poglavarstvo sazvali su sastanak s ravnateljima i profesorima tjelesnog odgoja. Zaključak tog sastanka bio je taj kako se preko KK Zadar želi uključiti našu djecu u navijanje i odgajanje budućih navijača. Ono što je na tom sastanku kazano je to da će se svim učenicima koji budu išli na utakmice omogućiti besplatne ulaznice. Jedan moj bivši učenik, koji radi na promociji u KK Zadar u ime kluba došao je u moj ured i pitao me koliko trebam karata. U više navrata sam mu postavio pitanje jesu li karte uistinu besplatne jer sam već čuo da su školi u Arbanasima (Frane Krstića) dostavili račun za istu stvar, na što je on odgovorio kako su karte besplatne. Naglasio sam kako mi kao škola nemamo novaca, na što me predstavnik kluba uvjeravao kako su karte stvarno besplatne.

Mičić preko klupskog priopćenja "pere ruke"

- Početkom listopada, na inicijativu Županije, sve u smislu promocije sporta, KK Zadar prihvatio je suradnju koja je uključivala organizirani dolazak učenika na utakmice KK Zadar, kojima su prethodno podijeljene ulaznice. Ovaj pilot projekt osmišljen je na način da su ulaznice subvencionirane od strane Županije, dok je KK Zadar bio zadužen za promociju košarke i animaciju učenika, što je i ostvareno u vidu angažiranja Arijana Komazeca te osiguravanju svih uvjeta za neometano i sigurno praćenje utakmice. Županija je prije realiziranja projekta osigurala sredstva namijenjena za troškove ulaznica, stoga, način podmirenja obaveza od strane Županije, koja je na koncu osnivač obrazovnih ustanova, nije u nadležnosti KK Zadar, koji je svoje obaveze u ovom projektu uredno obavljao - stoji u klupskom priopćenju.
Dostavljen račun od 9.000 kn za "besplatne" ulaznice

- Nakon što me uspio uvjeriti kako su ulaznice besplatne, predstavnik KK Zadar ostavio mi je 300 ulaznica koje smo mi podijelili po razredima u dogovoru s profesorima, da bi mi onda došao ovaj račun gdje piše kako nam je dostavljen račun za izdane karte za utakmice Košarkaškog kluba Zadar, uz napomenu kako je račun proslijeđen Zadarskoj županiji koja po 'dogovoru' snosi iste troškove. Nakon što sam nazvao KK Zadar i protestirao radi poslanog računa, kazali su mi da je to samo formalno te su naglasili kako će to sve podmiriti Županija iz nekih dodatnih sredstava, preko sponzora. Onda sam se umirio kada mi je kazano da će račun platiti sponzori Županije.

Skidanje novca s računa škole bez autorizacije ravnatelja

- Sljedeći korak je bio taj da je nama Županija skinula 9.000 kn sa računa. Tada sam i njih nazvao i kazao kako naša škola nije potpisala nikakav ugovor s KK Zadar i kako je nedopustivo da nam se uzimaju sredstva za ono što je trebalo biti besplatno. Rekao sam im da je to 'reket' i da ja kao ravnatelj neću plaćati profesionalni pogon KK Zadar i to me uistinu uvrijedilo do dna duše. Ti isti koji govore o znaju, radu i ostalim vrijednostima zapravo imaju hijerarhiju "namirit ćemo sebe i svoje, pa ćemo i profesionalni sport podmiriti da imamo cirkus, a onda, ako ostane što novaca, dat ćemo malo i za škole", to je logika koju ja vidim iz svega ovoga. Oni su stvarno mislili kako nitko neće imati petlje reći "ne dam", računajući na bijedu i kukavičluk. Moram naglasiti da kada Županija donese odluku o visi proračuna škole, onda nitko više s našeg žiro računa ne može skidati novce ukoliko ja kao ravnatelj to ne autoriziram. Osim ilegalnim putem. Jeste riznica u Županiji, ali se troši s planom i programom. Još jednom naglašavam kako ja nisam odobrio niti potpisao da se taj iznos skine s našeg računa. Tako se može i sutra dogoditi da se nogometašima, rukometašima i ostalim cijenjenim sportašima isplati s računa škole iznos mimo znanja ravnatelja na što očito nitko ne može utjecati! Moram i kazati kako iznimno cijenim i volim KK Zadar kao košarkašku instituciju, no radnje koje se u posljednje vrijeme provode upitnog su morala. Našem klubu uistinu želim sve najbolje iako mu ne ide ove godine, no neke se stvari moraju znati i zakon se mora poštivati – kazao je profesor Ćurko.

Županija se oglušila na zahtjevom za neisplatom računa

- Kako bih izbjegao sukobe bilo koje vrste, u Županiju sam (na ruke gospodina Ivana Šimunića) poslao zahtjev za neisplatom 9.000 kn KK Zadar jer gospodin Šimunić autorizira isplate. Dakle tu nema nikakve zabune, on je odgovoran za ovu isplatu. Naveo sam da je KK Zadar potražio 9.000 kn, a kako ja nisam s njima sklopio nikakav ugovor rekao sam da nisam obavezan i da ne želim da se klubu taj iznos isplati. Isplata legalno nije moguća jer, ponavljam, nikakav ugovor između škole i kluba nije postojao! Ta isplata oštetila bi skromna primanja naše škole. Taj zahtjev je poslan 23. veljače. Sljedeća dva dana sam ga pokušavao dobiti i na telefon, no bezuspješno. Dobio sam neke niže činovnike koji su šutjeli, jer oni nemaju veze s time niti su krivi. Dva dana kasnije mi je šefica računovodstva kazala kako su mimo našeg zahtjeva za neisplatom – novci ipak uplaćeni na žiro račun KK Zadar – za kraj je kazao ravnatelj gimnazije Franje Petrić profesor Zdravko Ćurko.

Osim što Košarkaškom klubu Zadar nažalost ne ide na sportskom planu, klub je radi neodgovornih pojedinaca zaradio i prijavu koja je proslijeđena Općinskom državnom odvjetništvu. Kako u prijavi stoji, KK Zadar je imao potraživanja, te ih je naplatio iako ugovor s školom nikad nije sklopljen, pa je u prijavi Općinskom državnom odvjetništvu navedeno kako su Zadarska Županija i KK Zadar na nelegalan način s školskog računa "izvukli" 9.000. "Čime su ostvarena bitna obilježja kaznenog djela prijevare iz čl. 224, kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. i kaznenog djela protuzakonite naplate i isplate iz čl. 350. kaznenog zakona."

Za kraj, ostaje nam za vidjeti kako će se riješiti novonastala neugodna situacija kojih je sve više i više u KK Zadar. Nažalost…

Dokumentacija:

Zadarsport.com

Zadarsport.com

Zadarsport.com

Zadarsport.com

Zadarsport.com

Odgovor Ivana Šimunića (Zadarska Županija)

Poštovani,
dana 2.ožujka 2010. godine zaprimili smo Vaš novinarski upit vezano za dodjelu i plaćanje ulaznica KK Zadra putem računa Srednjih škola te Vam dostavljamo odgovor gosp. Ivana Šimunića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije:

U nastavku prosljeđujemo Vam priopćenje koje smo uputili u petak 26. veljače 2010. godine zainteresiranim novinarima i njihovim redakcijama:

Svi troškovi škola, uključujući materijalne rashode, plaćaju se sa žiro-računa županije, a terete se škole prema njihovom financijskom planu. Ne vrše se isplate sa žiro-računa škola, jer to nije moguće.

Zato na svim izvodima primatelja uplata stoji da je uplatitelj Zadarska županija, a ne sama škola. Zbog toga je moglo doći do nesporazuma u komunikaciji između KK Zadra i škole.

Županija nema mogućnosti sa žiro-računa škola plaćati trećim osobama, već to mogu samo škole.

O tome da će predstavnici KK Zadar doći u sve škole, kako osnovne, tako i srednje, bilo je govora na zajedničkom sastanku u press centru Višnjik na kojem su bili pozvani svi ravnatelji županijskih i gradskih škola.

Reakcije na prijedlog popularizacije košarke među školskom populacijom od strane nazočnih bile su više nego zadovoljavajuće. Rečeno je da će svaki daljnji kontakt i dogovaranje (ulaznice, termini…) biti između KK Zadra i samih škola.

Svi ravnatelji nisu bili prisutni, a neki su poslali profesore tjelesne kulture. Nakon sastanka je održana i konferencija za medije.

Na konferenciji je predstavljen projekt popularizacije košarke u Zadarskoj županiji među školskom populacijom: predstavljena je Košarkaška liga osnovnih škola Zadarske županije i organizirani dolazak učenika na utakmice u KK Zadar u Višnjik.

Županija ima u planu organizirati i dolaske učenika u Narodni muzej i Kazalište lutaka, jer smatra da je odgoj za kulturu i šport u interesu i učenika i škole. Naravno, ako to ravnatelji smatraju značajnim i korisnim. Radi se o plemenitoj nakani i projektu u čije ciljeve ne treba sumnjati i na koje nitko ne bi trebao biti prisiljen, jednako za sport i kulturu.

I na tu temu je održan sastanak prošle godine s ravnateljicom Kazališta lutaka Zadar, radi Kazališta.
U školama je projekt organiziranog odlaska na utakmice KK Zadar dobro prihvaćen, osobito od strane učenika, kao i sama Košarkaška liga. U prošloj su godini na utakmice KK Zadra odlazile slijedeće škole: OŠ Novigrad, OŠ Biograd, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Osnovna škola Sukošan i Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje.

U ovoj godini na utakmice KK Zadra išli su Gimnazija Franje Petrića, Obrtnička škola Gojka Matuline, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Gimnazija Vladimira Nazora i Gimnazija Jurja Barakovića.

Treba napomenuti da je napomenuti da je standard škola takav da škole ne uspiju tijekom kalendarske godine realizirati sva sredstva koja imaju prema svojem financijskom planu. Školama se planira više nego što doista realiziraju. Neiskorištena sredstva svake se godine vraćaju u državni proračun. Sve što škole traže, one to i dobiju, ako ne u tekućoj onda u slijedećoj godini.

Sustav financiranja školstva naizgled je zamršen. Ukoliko Vas zanima mogu Vam o tome drugom prilikom dati širu informaciju.

Napominjemo da je također u ponedjeljak 1. ožujka 2010. godine, od strane Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, proslijeđen dopis (KLASA: 602-01/10-01/10; URBROJ: 2198/1-04-10-1, od 1. ožujka 2010. godine) svim Osnovnim i Srednjim školama kojima je osnivač Zadarska županija., kojega u cijelosti prenosimo:

Protekli je tjedan na vidjelo izišao problem oko dodjele i plaćanja učeničkih ulaznica za utakmice KK Zadar, koji je rezultirao određenim nezadovoljstvom u školama.

Kako bi razjasnili nejasnoće i utvrdili okvir postupanja u konkretnoj i sličnim situacijama navodimo nekoliko stvari, kao što su osnovna ideja i financijski okvir.

Osnovna ideja proizlazi iz načelnih opredjeljenja Županije da popularizira šport, osobito košarku, da djeca iz udaljenijih područja susretnu nadaleko poznatu zadarsku košarku i dvoranu Krešimira Ćosića, a nastavno na nacionalne programe suzbijanja ovisnosti, promicanja zdravog življenja, kao i programa za mlade. Županije su u okviru svojih nadležnosti dužne provoditi i takve programe.
Jedna od ideja, koja se nastavlja na prethodno, bila je i organiziranje Košarkaške lige osnovnih škola Zadarske županije koja je završila finalnom utakmicom u Jazinama 27. veljače 2010. godine, nakon četiri mjeseca igranja.
Jedno i drugo je bilo javno prezentirano na sastanku na kojem su bili pozvani svi ravnatelji.

Županija ima u planu dodatno pomoći organizirati dolaske učenika u Narodni muzej i Kazalište lutaka, te obrnuto, dolaske tih ustanova u same škole, s ciljem odgoja za kulturu. Sve unutar zakonskog okvira.

Financijski okvir za gornje aktivnosti škola jesu bilancirana financijska prava škola. Ista se na godišnjoj razini utvrđuju odlukom Vlade Republike Hrvatske (zbirno). Kasnije, prema odluci Vlade, osnivač sredstva raspoređuje pojedinoj škole prema realnim potrebama škola (pojedinačno).

Valja podsjetiti da unutar bilanciranih prava škola ima dovoljno sredstava za financiranje ovakvih aktivnosti.
U tom smislu smatramo da je organizirani odlazak učenika na utakmice KK Zadra u dvoranu Krešimira Ćosića, osobito onih učenika iz udaljenijih područja Županije, sastavni dio odgoja za šport. Preporučamo da škole u okviru svoje redovne djelatnosti, kroz svoj godišnji Plan i program rada predvide ovakve aktivnosti, te u dogovoru s KK Zadrom organiziraju odlazak učenika na utakmice.

Smatramo to plemenitom idejom u čije ciljeve ne treba sumnjati i na koje nitko ne treba biti prisiljen. U dogovoru sa KK Zadar škole individualno dogovaraju cijenu i broj ulaznica, te procjenjuju interes škole, vodeći brigu o svom financijskom planu.

Ukoliko to isto škole, odnosno ravnatelji i školski odbori, smatraju potrebnim i korisnim. Ukoliko ne, neka ovu preporuku zanemare.

Ne želeći nikoga ni na što prisiliti, budući se radi o fakultativnim aktivnostima, svjesno izbjegavajući negativne osjećaje prema bilo kome, preuzimajući i dio odgovornosti zbog nedostatka komunikacije, a ne prebacujući odgovornost ni na koga drugoga, za sve daljnje informacije stojimo Vam na raspolaganju.
S poštovanjem,

PROČELNIK
v.r. Ivan Šimunić, prof.

Stručna savjetnica v.r. Renata Kapitanović, prof.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.