Veljko Petranović: Da nema Zadra ne znam tko bi gledao košarku u Hrvatskoj
Piše: Filip Džeba | Objavljeno 14.3.2009 u 23:22.
ZDNews.hr

Veljko Petranović Foto: Kosarka.si


Za vrijeme poluvremena utakmice 24. kola NLB lige između Union Olimpije i Zadra je jedan od slovenskih novinara pripremio prilog o zadarskoj legendi, Veljku Petranoviću. U samom uvod mogli smo vidjeti zanimljiv video isječak u kojemu je bila prikazana i najveća zadarska legenda, Krešimir Ćosić.

Bolju najavu prije spomenutog priloga od slavnog citata, čije je djelo Tornada: "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku" nije se moglo odabrati.

U zanimljivom razgovoru Veljko se osvrnuo na svoj prošlost i prošlost zadarske košarke: "Kada sam u sedam ujutro išao u školu uvijek sam ispred dvorane vidio ljude koji jedu burek i piju čokoladno mlijeko, te čekaju na ulaznice za utakmicu koja bi bila u sedam navečer".

Veljko je došao u Zadar iz Drniša kao mladi talentirani košarkaški potencijal, koji je kasnije postao veliki ljubimac grada košarke. Nije ni štedio hvale riječi na zadarske vjerne navijače, Tornado, za koje je rekao kako još uvijek ima odličan odnos s njima te da za vrijeme njegovog posjeta Zadarskoj dvorani uvijek dobije aplauz, na će mu im je veoma zahvalan.

Petranović je uvijek bio poznat po svojoj borbenosti i požrtvovnosti, a pamtit će se ga i po nebeskom letu preko zapisničarskog stola u petoj utakmicu 1986. godine za naslov prvaka kada je Zadar protiv Draženove Cibone poslije nevjerojatne igre Petra Popović uzeo državni naslov.

Petranović je sve svoje domaće utakmice Zadra odigrao u legendarnim Jazinama za koje je dodao: "Jazine službeno ima kapacitet od 2500 gledatelja, a na naših domaćih utakmica znalo se skupit i 5000 ljudi što je radilo tu veliko razliku između Zadra i protivničke ekipe.

Slovenskog novinara zanimalo je i njegovo mišljenje o Slovenskoj i Hrvatskoj košarci gdje je iznio jedno zanimljivo a ujedno i istinitu stvar: "Da nema Zadra ne znam tko bi gledao košarku u Hrvatskoj." Istu stvar je napomenuo i za naše susjede, a glavni krivac je naveo NLB ligu: "Mislim da je NLB liga najveći krivac loše posjete u Slovenskoj i Hrvatskoj ligi, jer liga UPC (čitaj: Slovenska liga) bez Union Olimpije nije zanimljiva i rijetko je na kojoj utakmici preko 500 gledatelja.

49-godišnji košarkaš je razgovor otvorio rečenicom "U Zadru je košarka za doručak, ručak i večeru", a zadarsku priču je zaključio s novom ljepoticom na Višnjiku – novoj dvorani koja nosi ime po Krešimiru Ćosiću: "Arhitekt dvorane je po mome mišljenju pogriješio, jer su navijači tj. Tornado predaleko od parketa što je uvijek bio zaštitan znak Zadra.

Veljko Petranović ove sezone igra u drugoj slovenskoj ligi tj. 1.B ligi gdje u dresu Rogaške unatoč tome što ima 49 godina - igra bez problema: "Ja ne podcjenjujem Slovensku ligu, ali ja se osjećam dobro i mislim, da mogu još igrati na ovoj razini. Treniram puno više od svojih suigrača i ja sam riješio svoju egzistenciju, zato radim ono što najviše volim i znam, a to je igranje KOŠARKE."

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.