ŠTO SE DOGAĐA KAD UMJESTO PREKO SKAUTA IGRAČKA RJEŠENJA ZA SEZONU TRAŽE PREKO YOU TUBEA I RAI-A
Be(c)k - skaut
Piše: Petar Vanjak
Objavljeno 1.11.2008 u 23:31


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Zadarsport.com / Dana Scully mi je uništila život posljednjih dana. Pa zar se žena uvijek mora naći na krivom mjestu kad se događa nešto bitno, nešto važno, nešto što bi trebalo iz korijena promijeniti njena uvjerenja.

Zašto uvijek Fox Mulder vidi samo "te stvari", on ionako vjeruje i ne sumnja u njih, zašto se uvijek oko njega događaju paranormalne pojave i to samo u trenutcima kada se ova misteriozno izgubi? Naravno kad ona dotrči svemu je kraj, pa jadan Fox pokušava je uvjeriti u događaje i što je vidio, ali ona uvijek tupi o nekom znanstvenom objašnjenju.
Zar ta pojava, duh, UFO, NLO, možemo je nazvati i avetinja ako želite, se ne može barem jednom, slučajno ukazati i njoj? Ne, pa onda ne bi bilo zanimljivo, niti bi mi, gledatelji bili zaintrigirani. Makar, istina, ne bi ni dragocjene živce "gubili."

Ima li ovo uopće veze sa KK Zadar, ili barem košarkom kao sportom? Ima, i to nažalost velike. Jer, zar publika, košarkaški stručnjaci van Kluba, navijači, bivši treneri i skauti mogu percipirati probleme,a oni koji su za to zaduženi ne mogu? I zašto, o zašto, mi koji percipiramo problem i možemo ponuditi rješenje nemamo nikakve ovlasti ili poveznice s Klubom da donesemo i sugeriramo odluku, a oni koji imaju takav polažaj i takve ovlasti "te stvari" ne vide.

Zaista zar nijedan Mulder u Klubu ne postoji? Ne da ga itko izigrava, ili obnaša njegovu funkciju uz svoju primarnu, već jedan pravi, istinski i usredotočeni Mulder.

Kako je moguće da jedan Klub koji ima aspiraciju prema Euroligi nema zaposlenog skauta. Ne treba nam sedam stalnih skauta kao što ima, primjerice Arsenal, ili jedanaest koliko imaju LA Lakersi. Dovoljno je zaposliti jednog ili dvoje koji će tijekom sezone pročešljavati tržište i pogledati ako ne sve, onda većinu igrača, ocijeniti njihove košarkaške sposobnosti, mogućnosti razvoja, kao i ljudske kvalitete i sposobnosti adaptacije sredini kakav je Zadar.

Jedan zadužen za europsko tržište, a jedan za američko, koji bi pratio kako razvojne lige, tako i ljetne kampove. Zvuči jednostavno, razumno, racionalno, a znamo da i ostali Klubovi tako funkcioniraju. Da, stvar i je zaista onakvom kakva se čini. Pametna i jednostavna. Samo, još uvijek ne u funkciji kod nas.

Nema potrebe ispitivati i propitivati sposobnosti Malika Dixona, Marlona Garnetta, Romella Becka ili lanjskih amerikanaca Brewera i Stalwortha. Naime, jasno je da su svio oni kvalitetni košarkaši, neki više neki manje, koji su se isto tako više ili manje prilagodili i Zadru kao gradu i Zadru kao košarkaškoj momčadi za Klub pružali bolje ili lošije partije.

Isto tako jasna je i činjenica da je Zadar bez pomoći skauta, već isključivo znanjem i umijećem direktora Giergie prije četiri godine u Zadar doveo Johnsona i Gečevskog igrače koji su i danas nositelji igre Zadra i igrači bez kojih bih danajašni Zadar bio gotovo pa nezamisliv. Ipak, ima i druga strana medalje.

Naime, činjenica je da se već godinama na tržištu nalaze i da su se mogli dovesti bolji igrači nego oni koji su dovedeni. Tih takozvanih žeton-amerikanaca zaista na tržištu ima jako mnogo i izbor nije niti mali niti ograničen. Bez obzira na platne mogićnosti kluba. Da, istina možda ni uz pomoć skauta ne bi ponekad doveli bolje igrače, ali sigurno bi imali veće šanse, odnosno imali bi bolji uvid u sposobnosti igrača, njihove želje, aspiracije, njihovu cijenu.

Također da se ove godine tržište bolje skautiralo, za istu količinu novaca mogli dovesti puno bolji igrači i sastaviti puno bolja momčad! Ali kako je sastaviti, kako pronaći te igrače, kad nemaš osnovne pretpostavke, sredstva i ljudski potencijal da to ostvariš. Kako to napraviti kad nemaš skauta? I onda dva mjeseca provodiš u panici tražeći be(c)ka-šutera, označuješ tu poziciju kao ključnu za popuniti i počinješ potragu. Mislim da svi, koji su imalo upućeniji u stanje znaju kako je ta potraga završila. Doveden je dobar, kvalitetan igrač, ali igrač kojeg je trener potjerao iz momčadi. I ne, nije bitno je li zaslužio ili nije. Bitno je da je on potjeran. Bitno je da se takva situacija dozvolila, da je u Klubu bilo nešto trulo, nešto nesuvislo, nešto što je kad tad trebalo izaći na površinu na najgori mogući način. Ekscesom i javnom svađom i prepucavanjem. A zamjena koja je dovedena za njega je veteran koji punio 34 godine i koji do sredine desetog mjeseca nije imao angaržmana a jedini klub koji je pokazivao interes bio je Le Mans.

Istina, govorilo se i o nekoliko grčkih klubova, no ne vjerujem da je i danas doznao koji su to grčki klubovi bili u igri. O lanjskom šuteru, koji je doveden na osnovu DVD-a i to onih preko You-tubea, zaista ne treba ni trošiti riječi...

Puno grešaka zar ne? Greške, koje su se vrlo lako mogle izbjeći. Nismo se dotakli ni aktualnog razigravača. Iako je bio možda i više sklon soliranju, ponekad van terena uhvaćen u nesportskom načinu života Corey Brewer je bio puno kompletniji igrači od Malika Dixona koji se ni nakon dva mjeseca nije u potpunosti prilagodio u momčadi, a više je no jasno da imamo povećih problema sa prenošenjem lopte i igre u obrani protiv brzih protivničkih playeva. Naravno, ta se greška mogla izbjeći, jer se mogao zaposliti skaut, skaut koji bi i prije no što bi Dixon došaoi podnio iscrpan izvještaj o njemu i upozorio na nedostatke. A onda sukladno njegovom izvještaju bi se odlučivalo.

Da se razumijemo, za trenutnu situaciju i igrače koje imamo nisu krivi ni Dixon, ni Garnett, ni Beck, niti oni koji su ubrizgali novac u Klub. Čak se može reći da nisu krivi ni oni koji su ih doveli. Jer oni su napravili najbolje što znaju i kako umiju. Pa tko je onda krivac? Krivac je onaj ili oni koji nisu prepoznali situaciju, krivac je onaj koji nije uposlio jednog stalnog ili dvojicu honoranih skauta koji bi krajem prošle sezone pročešljali tržište i za iste novce doveli kudikamo bolje igrače. I onda se ne bi događale svađe i isključenja, ne bi se živjelo u nadi da će play pronaći brzinu i ne bi vjerovali u prosvjetljenje i unaprijeđenje košarkaških vještina isluženog veterana, niti bi itko sa podsijehom prolazio pokraj određenih i poluglasom dobacivao kako su na you tubeu pronađeni novi, visoko kvalitetni šuteri u čileanskoj ligi!

Za kraj zaplovimo svi zajedno u iluzorni svijet u kojem KK Zadar ima skautsku mrežu diljem Europe, te jednaku količinu novaca kojom se krenulo u sezonu prije tri mjeseca. U takvom svijetu bi danas umjesto Garneta, Becka i Dixona gledali nekog od slijedećih: Fredericka Housea, Alexa Scalesa, Marka Popovića, Earla Callowaya, Rawlea Marshalla, Zorana Ercega, Dariusa Washingtona, Juliusa Hodgea...
Jednako novaca, bolja košarka...samo da se prije dovođenja beka šutera pronašlo beka-skauta!



ZadarSport on Facebook
Copyright © ZadarSport 2007-2011