Dvoransko prvenstvo i dobre pripreme razlog za optimizam uoči nastavka prvenstva
Piše: Prof. Josip Bajlo
Objavljeno 14.2.2008 u 12:11


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Zadarsport.comSportski direktor NK Zadar i kolumnist Zadarsporta prof. Josip Bepo Bajlo / Dvoransko prvenstvo: Odlična igra, presudio umor

Zadar je početkom nove godine nastupio na Dvoranskom prvenstvu Prve HNL u Zagrebu i natjecanje okončao na petom mjestu završnog turnira.

Naš problem na tom prvenstvu bio je što, osim prve šestorke, nismo imali i adekvatne zamjene. Kada je bila na terenu, naša prva šestorka je uvijek bila dominantna. Mogu slobodno reći da imamo najbolju prvu petorku, sa golmanom naravno, u ligi i sigurno da smo od svih drugih bolji za barem dva gola.

Međutim, nogomet se igra i sa zamjenama i normalno da smo mi tu bili hendikepirani. Kako je vrijeme odmicalo zavladao je zamor i normalno je da smo u završnici prvenstva pali.

Iako smo mi i na završnom turniru odigrali dvije vrlo dobre utakmice protiv Dinama i Zagreba nismo se uspjeli plasirati u polufinale, a osim problema sa zamjenama bili smo i hendikepirani što su naši protivnici na završnom turniru imali dva dana odmora više.

To se nije toliko pokazalo u prve dvije utakmice međutim u posljednjoj utakmici protiv Intera koja je bila ključna za nas, gdje smo pobjedom mogli ostvariti plasman u polufinale, umor je učinio svoje.

Generalno, mislim da možemo u svemu biti zadovoljni, pokazali smo da Zadar zna igrati, da može igrati i da imamo kvalitetnu momčad.

Naša cijela petorka je odradila fantastično natjecanje, a tu su se najbolje snašli Tomasov i Župan koji su se isticali sa svojom kreativnošću, moći, snagom i golovima. Izuzetno mi je drago da je Tomasov na tom turniru briljirao jer je to pokazatelj da je on naša perspektiva i naša budućnost. Treba samo biti strpljiv, ukloniti neke svoje nedostatke i mislim da je velika budućnost ispred Tomasova.

Organiacija turnira može biti bolja

Što se tiče organizacije prvenstva mislim da je tu Udruga prvoligaša izišla Dinamu u susret jer je Dinamo spriječio da se igra odmah iza jesenskog dijela 1.HNL zbog europskih obveza. Sigurno je da su igrači bili malo hedikepirani jer su igrali odmah nakon zimske pauze.

Ali moja jedina veća primjedba je ta što je prva grupa imala dva dana odmora više za razliku od nas koji smo odigrali sve dan za danom. Mislim da tu treba naći neko bolje rješenje da budemo svi ravnopravni pa da onda vidimo pravu kvalitetu. Jer ovako se oni odmaraju dva dana, mi igramo i onda u međusobnom susretu jasno je da su oni u prednosti.

Isto tako moramo biti objektivni i reći da je u tom periodu dvorana bila stalno puna. U prvom dijelu mi smo u prosjeku imali četiri do pet tisuća gledatelja, a isto tako je dvorana bila puna i u završnici. To znači da se pogodilo sa terminom međutim što se tiče igrača nije pogođen termin.

Igrači su zaigrali nakon jednog prazničkog raspoloženja zbog čega su usljedile možda i neke ozljede. Međutim, ozljede su sastavni dio sporta. Možete biti najbolje pripremljen, a ozljeda vam se uvijek može dogoditi.

Najboljim igračem prvenstva proglašen je Ibričić što po meni nije bila objektivna procjena. Da je Zadar ušao u završnicu Tomasov bi sigurno bio najbolji igrač prvenstva, a ionako je najbolji strijelac. Po mojim procjenama je najbolji igrač turnira bio Mirko Hrgović iz Hajduka.

Dvoransko prvenstvo je bilo jedan veliki motiv za sve momčadi, svi su željeli pobjedu i kroz to prvenstvo možemo profitirati. Bilo je izuzetno dobro praćeno u svim medijima i sigurno da je to dobro radi popularizacije nogometa.

Pripreme: Sve zacrtane ciljeve smo ostvarili

Nakon Dvoranskog prvenstva smo započeli s pripremama za proljetni dio sezone. Mislim da je momčad do sada odradila jedne izuzetno dobre pripreme i nismo imali nekih većih poteškoća. Prvu fazu smo odradili u Zadru, a potom smo otišli u Poreč gdje smo odigrali 3-4 utakmice. Pratio sam rad momčadi i ujutro i popodne i mislim da možemo biti zadovoljni jer smo u potpunosti ostvarili zacrtani program.

Vidi se da su igrači odlično raspoloženi i spremni. Nedostajalo je malo svježine da bi se pobijedila poneka prijateljska utakmica ali je očito da smo mi napravili jedan iskorak. Dobro smo ogradili cijele pripreme u Poreču i dobro smo stajali u svim utakmicama, a sigurno da je umor u završnici učinio svoje. Najvažnije je da smo dobro igrali i stvarali prilike i to nas može veseliti.

Netko je komentirao naše brojne nerješene ishode u prijateljskim ogledima kao rasprodavanje ugleda. Mislim da to nije točno jer uvijek morate respektirati protivnika, a pošto su to većinom niželigaši uvijek imaju i puno veći motiv jer igraju protiv prvoligaša, te se žele prezentirati na najbolji mogući način.

Zadar će i dalje igrati u formaciji u kojoj je igrao u jesenskom dijelu prvenstva, međutim ja se nadam da će na proljeće puno veći obol dati bočni igrači. Odlično su radili u pripremni period i dobro su se ponašali na utakmica. Na našu nesreću Balašković se ozljedio koja ga je izbacila iz kolotečine. On će se sada priključiti pripremama ali biti će jako teško u kratkom periodu nadoknaditi ono što je propustio. Ipak treba proći jedan duži period da bi se rehabilitirao i podigao na jedan takmičarski nivo koji mi od njega očekujemo.

Tu se sigurno otvara mjesto za Bilavera koji je naše dijete. Kvalitetu sigurno ima i na njemu je da to iskoristi. Na ovim pripremama je dosta dobro igrao i mislim da će on to znati iskoristiti.

Ove godine nismo imali previše ozljeda izuzev pojedinih sitnih problema i mislim da na tom planu možemo biti zadovoljni, posebno kada pogledamo koliko problema imaju drugi klubovi.

Veliki plus u proljetnom dijelu će biti i povratak Modrića koji me na pripremama oduševio sa svojim pristupom. Ono što je odigrao na pripremama u Poreču je zaista dobro, a čak je inzistirao da igra i onu utakmicu gdje su mladi igrali protiv druge momčadi Hit Gorice. Tu je utakmicu odigrao fenomenalno i bio je pravi vođa momčadi.

U nastavak prvenstva bez igračkih promjena

Što se tiče priča o Subašićevom prelasku u Dinamo istina je da je bilo razgovora s Mamićem međutim to je bio korektan razgovor na kojemu sam i ja bio nazočan. Mamić je bio korektan, on želi razgovarati s klubom i to je normalna stvar. Mimo kluba teško da bi se moglo doći do nekih pozitivnih rezultata.

Što se tiče priča o eventualnom dolasku Milana Rapaića u Zadar mi o tome nismo nikada razgovarali niti smo to imali u planu. Eventualnim njegovim dolaskom bi ugušili poziciju lijeve strane, a znamo da tamo igra Tomasov. Mi imamo zacrtanu takvu politiku da uvijek forsiramo mlađe igrače.

Na pripremama nam se nakratko priključio i Makedonac Nikola Ristov, no on je napustio klub kao i mnogi igrači koji dođu na probu. On je prije svega došao zapušten, dobio je na kilaži i teško je to sada skinuti i nadoknaditi propuste. Pokazao je tehničko taktičke zrelosti ali još uvijek to nije dovoljno za Zadar.

U zimskom prijelaznom roku nismo doveli niti jedno pojačanje, no to ne mora ništa značiti. Mi smo znali proteklih sezona tokom zime dovoditi pojačanja, a na proljeće svejedno ne bi postigli priželjkivani rezultat. Sigurno je da bi nam jedno pojačanje dobro došlo ali na tržištu u tom trenutku nije bilo igrača koji bi nama trebao.

Bilo je naravno i ponuda za naše igrače, međutim za sada je najbolj i za Zadar i za same igrače da su ostali u klubu jer se tu mogu najbolje razviti. Ponuda je bilo i sigurno da će biti na kraju sezone, a to je samo potvrda da klub i škola nogometa rade dobro. Bila je sada anketa koji je klub na pripreme odveo najviše mladih igrača i tu smo mi na prvome mjestu. Naša politika je takva i ne želimo istupati iz tih okvira.

Uoči nastavka prvenstva: U Zadru će gosti teško osvajati bodove

Prvu službenu utakmicu u proljetnom dijelu prvenstva igramo protiv Slaven Belupa, a prije toga u subotu imamo generalku protiv Solina na Stanovima. Sigurno da ćemo u posljednjih tjedan dana sanirati sve male ozljede, a onda će stručni stožer taktički pripremiti momčad za Slaven Belupo. Sigurno da ih moramo respektirati, a njihova pozicija na tablici pokazuje njihove ambicije. Ušli su i u završnicu kupa, a sigurno da i u Zadar dolaze s velikim apetitom.

Međutim u Zadru je tešo osvajati bodove i ako naši igrači uđu sto posto glavama u utakmicu mislim da možemo pobijediti. Raspored nam ne ide u prilog ali igramo dvije utakmice kući, a znamo da su Stanovi uvijek bili tvrd orah za svakog protivnika pa će tako biti i za Slaven Belupo i za Rijeku. Moramo respektirati te protivnike, ne podcijeniti ih, ući čiste glave u utakmicu i mislim da ih možemo pobijediti.

Varteks se budi, imaju jednu mladu, poletnu ekipu i normalno da ako ih krene teško ih je zaustaviti. Varteks je svjestan svoje pozicije i normalno da se neće zadovoljiti trenutnom pozicijiom i htjeti će izbjeći to 11. mjesto koje ga vodi u kvalifikacije koje su uvijek ruski rulet.



ZadarSport on Facebook
Copyright © ZadarSport 2007-2011