Najbolji lijek za sve je pobjeda
Giuseppe Giergia
Objavljeno 5.12.2007 u 14:15


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Zadarsport.comSportski direktor KK Zadar Giuseppe Pino Giergia / Foto: H. Bajlo Početak priprema i loše otvaranje sezone

Petnaestog kolovoza započeli smo s pripremama za novu sezonu. Tjedan dana smo trenirali u Zadru, a pomalo su nam se priključivali svi novopridošli igrači, od amerikanaca Brewera i Stallwortha, do Štimca i Macure. Nakon toga smo 27.kolovoza otišli u Delnice gdje smo bili 12 dana, a potom se ponovno vratili u Zadar, pa na turnir u Split 14. i 15. rujna.

Tada smo otišli na mini turneju po Italiji gdje smo prvo igrali utakmice u Napulju sa Avellinom i ruskim Khimkiem, a potom i na turniru u Reggio Emilii. Čitav taj period smo prošli dosta uspješno, no sam start prvenstva nije bio toliko dobar jer smo nakon početne pobjede imali dva uzastopna poraza.

Protiv Budućnosti smo igrali dobro u jednom periodu pa smo onda malo izgubili kontrolu jer je bila velika nervoza, te su nam sudili dvije nesportske iz kojih smo primili lakih 8 poena. Tako su se oni odvojili na +14, a kasnije je isključen i Brewer, te je došlo do psihološkog pada. Nismo se znali više vratiti na pravi način. Zna se dogoditi da uđete u jednu crnu rupu iz koje se ne možete izvući, nije to nikakvo iznenađenje.

Međutim, protiv Olimpije u Zadru mi smo odigrali kompletnu utakmicu jako loše. Vidjelo se da ništa ne štima i previše smo bili pod pritiskom, promašili smo jedno desetak do petnaest polaganja. A svaki puta kada takvu priliku promašite, postoji 80% vjerojatnosti da će vam u re-kontri zabiti koš jer nemate dobro raspoređenu obrambenu formaciju da biste spriječili kontra napad. To su uvjek situacije kao dvosjekli mač, ako ne pogodiš, dobiješ kontru.

Nakon te utakmice je trener Petrović ponudio ostavku. Mislim da je to bila jedna ishitrena odluka i malo je bio frustriran zbog loših igara, te se smatrao odgovornim za poraze od Budućnosti i Olimpije. Međutim nije samo on odgovoran nego cijela ekipa i svi mi zajedno.

Trebalo je samo imati malo strpljenja, malo stati na loptu i to se pokazalo dobrom odlukom. Mi igramo dobro, kvalitetno i ravnopravno se možemo nositi sa svakim protivnikom. Ako igramo 35-40 minuta kontinuirano dobro nitko nas ne može pobijediti.

Limitirane financijske mogućnosti

U tom se periodu u medijima spominjao i dolazak novoga šutera. Mi ne možemo licitirati sa nijednim klubom u Europi. Na primjer, postojala je mogućnost da ovaj šuter koji sada igra u Hemofarmu dođe u Zadar. Ja sam razgovarao s njegovim agentom i bila je cijena 16 000 dolara, međutim, umiješao se Hemofarm koji je ponudio 10 000 dolara više i dvije plaće unaprijed, a menadžeru veću proviziju. Mi tu nemamo što tražiti.

Zbog toga ja nikada ne spominjem mogućnosti dovođenja nekog igrača. Jer ako se netko umiješa nama ostaju minimalne šanse da ga dovedemo. Nema teorije da mi licitramo bilo s kim. Mi smo tu nemoćni jer su svi bogatiji od nas. Mi se definitivno moramo naučiti, kao svugdje u svijetu, da kad imate ugovor mora ga se ispoštivati da bi ste imali kredibilitet svih u Europi ili u Americi. Ako ne onda će vas otpisati i doviđenja.

Svake godine u Americi imate 25 milijuna registriranih košarkaša. Oni najbolji se prate već godinama i završavaju u najboljim momčadima. Oni samo na monitoring i skautiranje troše 6 milijuna dolara godišnje, dakle nemamo o čemu pričati. Oni imaju skaute od zemlje do zemlje, pozivaju igrače, drže ih mjesec dana u njihovim kampovima ... troše 6 milijuna dolara!!!

Ja imam prijatelje, trenere u Americi koji prate te škole, a i sin mi živi u New Yorku tako da mi i on šalje informacije o igračima ali vrlo je teško dovesti kvalitetnog igrača jer svi vrlo lako pronađu unosniju ponudu.

Stallworth i Brewer

Stallwortha je prvo predložio njegov agent. On je u Brazilu bio najbolji strijelac, dobili smo dvd, ali dvd ja ne priznam zato što unutra stave sve što je najbolje. Nakon svega što se događalo s njim ja sam razgovarao sa nekim svojim prijateljima u Americi. On ima izuzetnu kvalitetu, ali i nadimak "rabbit heart", zečje srce. Treba mu podrška kako trenera i suigrača tako i publike.

Brewer igra u Europi već 10 godina i o njemu smo imali provjerene informacije. Njegova najbolja sezona je bila u Grčkoj prije tri sezone, kad je bio proglašen najboljim strancem. Nakon toga je otišao u Belgiju gdje je imao problema sa rukom pa je propustio skoro čitavu sezonu. Kad je ozdravio je došao kod nas, napravio liječnički pregled i onda potpisao ugovor.

Svak svakoga može dobiti

Sada nas očekuje nekoliko težih gostovanja ali to je sve normalno, ne treba nas od toga boliti glava. Poraze moramo uračunati, ali mi možemo svakoga pobijediti. Mislim da možemo pobijediti Zvezdu u Beogradu jer oni nemaju veću kvalitetu od nas. A nije ni Partizan toliko premoćan. Pogledajte samo Kazan kakvu momčad ima i koliko su potrošili, a mi smo ih skoro dobili.

Olimpija je dobila CSKA i Olympiacos, Partizan je pobijedio Barcelonu i druge renomirane momčadi, Cibona također, dakle svak svakog može dobit. Mala je razlika u kvaliteti ali nije lako kontinuirano igrati dobro kada imate negdje 70 utakmica godišnje.

Morate računati na to da ćete imati loših perioda iz kojih se treba što prije izvući, a najnesretnija situacija je kada imate ozljede u ekipi. Sada će Stipčević biti 4-5 tjedana izvan stroja i to je veliki hendikep za nas jer se on nametnuo kvalitetom i dobro se nadopunjuje sa Brewerom.

Ne treba nam previše igrača

Novinari samo traže ekskluzivne vijesti i po 20 puta pitaju ista pitanja, kao na primjer kada će doći neki novi igrač? Aco je ponavljao da mu je "kratka klupa" i nakon što su me novinari dvadeset puta pitali da to komentiram ja sam rekao da ide kod drvodjelca naručiti 2 metra da bude duža klupa. I odmah se od toga nepotrebno rade naslovnice.

Što ću ja nagomilati igrače koji mi neće igrati? Ako sjede na klupi oni će biti nezadovoljni. Nijedan igrač, ma koliko godina imao, ako je već u rosteru ne želi sjediti na klupi. Želi igrati da pokaže svoje znanje i kvalitetu.

Prema tome, zašto sebi stvarati problem jer oni koji su nezadovoljni samo stvaraju nered u ekipi. Zašto bi ja u ekipi držao igrača za kojeg znam da neće imati onoliku minutažu koliku želi i koje su meni garancije da ćemo mi s njim imati veći uspjeh. To mi nitko ne može garantirati.

Nas je nekad bilo po 6-7 u momčadi i svi smo igrali cijelo prvenstvo. I isto tako se igrao kup i Kup prvaka, igralo se na tri kolosijeka, ništa se nije promijenilo. Nitko nije imun od povrede međutim ako je igrač psihofizički dobro pripremljen i ako je zdrav nema nikakvih problema.

Sada imamo devet igrača i ova tri juniora i to je sasvim dovoljno ako ne dođe do ozbiljnijih povreda. Ovi mladi neka odigraju koju minutu, steknu malo samopouzdanja i odigraju koju utakmicu sa jačim i kvalitetnijim igračima jer je to jako dobro za njihovo sazrijevanje. S njima je teško postići rezultat, to nijedan trener neće riskirati.

Oni se mogu nametnuti u ovim nižim ligama, protiv Trogira, Kaštela i sličnih momčadi, za nešto više su još prekrhki. Ali njima je najvažnije igrati 40 minuta u tim utakmicama, da steknu iskustvo i da osjete kakva je borba u seniorskoj konkurenciji. Ako se nastave ovako razvijati, sva tri mogu uskoro biti vrlo kvalitetni igrači ali prvo moraju biološki narasti da bi onda mogli košarkaški sazrijeti.

Najbolji lijek za sve je pobjeda

Ova pozitivna serija za nas znači puno i najbolji je lijek za sve pobjeda. To je najbolje za svakog igrača, za njegovo samopouzdanje jer on vjeruje u sebe i u ono što radi, a pobjeda je najvažnija. Mi možemo sa svakim ravnopravno igrati i svakoga pobijediti ali moramo ukalkurirati i poraze. A kad izgubimo dvije utakmice ne treba od toga raditi paniku. To rade oni koji ne vole Zadar.

Izuzetno sam zadovoljan dosadašnjim tijekom sezone. U NLB ligi mi smo najbolje plasirana Hrvatska momčad, ispred Cibone. Uvijek imamo dvojicu ili trojicu igrač koji odigraju izuzetno kvalitetno, a ostali to prate.

U ULEB kupu imamo odlične mogućnosti da idemo dalje jer imamo još tri domaće utakmice. Odigrali smo tri na gostovanjima i dvije kući. Jednu smo izgubili u produžetku, a jednu sa pola koša zaostatka. Dakle ako dobijemo sve doma imamo najbolji međusobni omjer i realno je da mi idemo dalje.





ZadarSport on Facebook
Copyright © ZadarSport 2007-2011