Sedam utakmica posta i konačno pobjeda
Prof. Josip Bajlo
Objavljeno 5.12.2007 u 13:39


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Zadarsport.comSportski direktor NK Zadar Prof. Josip Bajlo / Foto: H. Bajlo Porazi od Rijeke, Hajduka i Dinama

Nakon briljantnih utakmica i serije pobjeda koje smo imali osokoljeni smo otišli u Rijeku na posljednju utakmicu prvog dijela prvenstva. Međutim, prvo poluvrijeme u Rijeci kao da smo se prepali i nismo odigrali onako kako smo svi priželjkivali.

Utakmica je bila vrlo bitna za nas i za Rijeku jer smo tada dijelili isti broj bodova. Pitanje je bilo tko dobije ide prema vrhu, a na našu nesreću Rijeka nas je dobila 2-0 i od tada se odlijepila, krenula prema gore, a mi smo praktički stali.

Nakon te utakmice nisam bio nezadovoljan jer smo u drugom poluvemenu odigrali fantastično. Na terenu je bio samo jedan tim, igrala se viktorija na jedan gol i samo je Bog spasio Rijeku da joj nismo uzeli bodove na sred Kantride. To pokazuje i činjenica da je igrač utakmice bio goman Dragan Žilić.

Zatim smo imali utakmicu protiv Hajduka koju smo odigrali dosta loše. Hajduk nas pobijedio sa 4-1 i ni tu utakmicu nismo odigrali onako kako smo priželjkivali. Previše smo respektirali Hajduka misleći da je puno jači.

Bez obzira što smo poveli krasnim golom Terkeša u prvom poluvremenu vezni red nije odradio posao kako treba, a normalno je da kada okosnica tima ne odradi utakmicu kvalitetno, možemo očekivati poraz.

Nakon toga nam je došao Dinamo u Zadar gdje smo malo podigli naše tenzije i nivo pripreme za tu utakmicu. Željeli smo se izvući poslije dva poraza i odraditi ovu utakmicu kvalitetno što i jesmo, međutim, moramo priznati da je Dinamo u ovom trenutku jači i kvalitetniji.

Bez obzira što smo bili domaćini mislim da je Dinamo zasluženo pobijedio. Tu postoje i određene mrlje jer nam nije dosuđen čisti jedanaesterac. Pitanje je kako bi se od tada utakmica odvijala.

Dva boda iz četiri utakmice, suđenje: loše

Poslije tri dana smo imali utakmicu u Šibeniku. Ja sam osobno gledao nekoliko utakmica Šibenika i točno smo znali kako oni igraju. Moram priznati da su dvije utakmice protiv Dinama, u prvenstvu i u kupu, odigrali fenomenalno, međutim Dinamo se izvukao.

Išli smo u Šibenik znajući da smo jača i kvalitetnija ekipa i mislim da smo zasluženo uzeli bod. Bili su jako teški vremenski uvjeti, kiša i bura, i bilo je jako teško igrati. Mislim da je nerješeno realan rezultat.

Usljedila je utakmica u Zaprešiću gdje nisam zadovoljan kompletnom situacijom. Mislim da nas je sudac Kovačić oštetio jer smo poveli 1-0 i onda je on uzeo stvari u svoje ruke.

Međutim, mislim da u drugom poluvremenu klupa nije dobro reagirala jer nas je trener Intera Bračun iznenadio sa tri špica i time skratio prostor. Zadnju liniju je poslao na jedno 40 metara od svojih vrata, oni su izvršili pritisak, dali dva gola i tako nas pobijedili.

Tu smo trebali puno bolje reagirati, naročito nakon našeg vodstva. Tada je bila samo jedna ekipa na terenu, Zadar, koji je odigrao jedno od boljih poluvremena u jesenskom dijelu. Drugo poluvrijeme smo podbacili i bilo je možda jedno od naših najlošijih poluvremena.

U idućem kolu nam je gostovala Cibalia koju smo željeli pobijediti jer se oni bore za našu poziciju i stalno se izmjenjujemo na ljestvici. Loše smo odigrali tu utakmicu i mislim da možemo biti sretni što smo izvukli jedan bod. Bilo je puno primjedbi na suđenje i tu je nastradao sudac Vučkov koji nije dosudio čisti jedanaesterac za njih. Ali mislim da je rezultat 1-1 realan.

Potom smo gostovali kod Osijeka koji je ovu utakmicu, nakon niza loših rezultata, želio dobiti pod svaku cijenu. Mislim da nas je Osijek zasluženo pobijedio 1-0 jer smo prvo poluvrijeme odigrali jako loše, naročito u obrani. Puljić nije bio na visini zadatka iz prijašnjih utakmica i čak je nepotrebno skrivio jedanaesterac u jednoj gužvi kada je lopta bila sasvim na drugoj strani.

Međutim, ovdje ne smijem zaobići jako tendenciozno suđenje gospodina Mlinara koji je, ja vjerujem, došao po nekom zadatku da nas izmasakrira sa žutim kartonima. Kada u prvom poluvremenu dobijete 5-6 žutih kartona nije lako igrati drugo poluvrijeme, a još je potpuno bespotrebno dao i drugi žuti Suraću. Bez obzira što smo imali igrača manje mi smo tada bili bolja momčad, diktrirali smo tempo igre i mislim da je Osijek bio zreo da primi gol i da im uzmemo bodove.

Nažalost, naši igrači nisu prihički mogli podnijeti pritisak suđenja i situacije na terenu pa su počeli raspravljati sa sucem, ulaziti u konflikte da protivničkim igračima i tada je Bilaver dobio direktni crveni karton.

Da smo se usredotočili samo na igru mislim da smo mogli Osijeku uzeti bodove jer oni zadnjih dvadeset minuta nisu mogli izići iz svog šesnaesterca. Mislim da je sudac Mlinar tu bio po nekom zadatku kako protiv Međimurja ne bi imali kompletnu momčadi i potpuno je uspio u svojoj namjeri.

Uvjerljiva pobjeda uoči zadnjeg kola ove jeseni

U subotu smo dočekali Međimurje, poslije puno prepucavanja kroz tisak između dva kluba. Poslali smo priopćenje o suđenju ali smo dokazali da nismo imali namjeru napasti Međimurje nego ukazati na greške sudaca koje se u zadnje vrijeme sve češće događaju na našim utakmicama. Odigrali smo jednu briljantnu utakmicu gdje smo pokazali da smo kvalitetnija i puno jača momčad od Međimurja, a to pokazuje i pozicija na tablici.

Sada nas očekuje utakmica protiv Zagreba. Imamo određenih problema jer nam ne igraju Milin i Elez, a najbolji strijelac kluba Želimir Terkeš se ženi tako da ni on neće biti na toj utakmici.


Pobjeda "vatrenih" u Engleskoj i plasman na Euro

Bio sam u Engleskoj na utakmici reprezentacije i oduševljen sam ambijentom na stadionu, a isto tako me oduševila i utakmica koju smo tako dobro i zrelo odradili. Mislim da reprezentacija koja pobijedi Englesku u Londonu s punim pravom može razmišljati o visokom plasmanu na prvenstvu Europe.

To je bila bitna utakmica za Engleze međutim oni su imali potekoća unutar tima. Osim četvorice ozljeđenih prvotimaca imali su i psihološke poteškoće, nisu bili sarzrijeli na toj utakmici, nisu mogli podnijeti pritisak. Vratili su se poslije 2-0 i nisu mogli izdržati taj pritisak, ponovno su primili gol nakon kardinalne greške gdje nitko nije izišao u blok Petriću, kao ni Kranjčaru kod prvoga gola.

Vidim da je nakon ždrijeba je velika euforija i mislim da možemo biti zadovoljni ali ne zaboravimo da samo dvojica od četvorice idu dalje. Tko god je došao u završnicu prvenstva Europe treba ga respektirati. Istina je da smo mi i Njemci favoriti ali ne zaboravimo da su i Poljaci bili uvjerljivo prvi u svojoj grupi.

Volio bi da ne otvaramo prvu utakmicu sa Austrijom jer oni kao domaćini sigurno imaju ambicije. Moramo se dobro pripremiti, pogoditi pravu formu, moraju nas i ozljede zaobići, a onda možemo priželjkivati dobar plasman.

Nisam za to da budemo toliko euforični nego staloženi i smireni jer vidim da nas mediji već stavljaju u polufinale. Prvo moramo proći grupu i onda razmišljati utakmicu po utakmicu.







ZadarSport on Facebook
Copyright © ZadarSport 2007-2011