Treće mjesto HNL-a i ispadanje iz Kupa od Segeste
Autor: Prof. Josip Bepo Bajlo
Objavljeno 4.10.2007 u 2:28


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Zadarsport.comProf. Josip Bepo Bajlo / Sigurna pobjeda protiv Zagreba

Nakon četiri pobjede u nizu, u utakmici protiv Zagreba htjeli smo doći i do pete što se na kraju i ostvarilo. Zagreb je, na čelu sa Ćirom Blaževićem, najavljivao jednu ofenzivnu igru, a na kraju su me iznenadili koliko su se defanzivno postavili. Osim posljednjih desetak minuta gdje su oni imali jednu dominaciju kod prekida sve ostalo je bilo na strani Zadra.
Iako je Zagreb imao tri uzastopne utakmice bez pobjede znao sam da su kvalitetna momčad i da će se htjeti izvući iz te krize na Stanovima, međutim, mi im to nismo dopustili. Dobro smo se pripremili i fizički i psihički, te smo tu utakmicu odradili onako kako smo svi i priželjkivali.


Razlozi poraza u Koprivnici

Nakon toga išli smo na gostovanje u Koprivnicu protiv jedne ekipe za koju smatram da, poslije Dinama, ima jednu od najboljih selekcija u Hrvatskoj i to su pokazali na terenu kroz čitav jesenski dio prvenstva.
Istina je da su i oni imali neke rezultatske krize i to ih je malo iznenadilo, na primjer utakmica u Zagrebu gdje ih je Dinamo potpuno razbio.
Poslije te utakmice oni su se morali na nama "vaditi", jer smo mi tada bili na 2. mjestu i željeli su nas pod svaku cijenu dobit, a na našu žalost u tome su i uspjeli.
Osim tih 17 minuta kada smo primili četiri gola, i to nažalost sve iz prekida nisam vidio neku pretjeranu razliku u kvaliteti. Mi smo ih dobro iskontrirali, čak i poveli 1-0, i onda su oni svojom silinom, snagom, čak i grubostima, posebno kod prekida, uspjeli preokrenuti rezultat i nakon toga su lako priveli utakmicu kraju.
U drugom dijelu smo više kontrolirali loptu i igru, dali smo drugi gol, imali još nekoliko izglednih prilika, no rezultat se nije mijenjao, nego je ostao 4-2.

Mislim da je ovakvom rezultatu najviše doprinijela situacija koja nas je zadesila u toku tjedna i zbog koje se nismo mogli maksimalno koncentrirati na utakmicu u Koprivnici.
Prvo bolest glavnog vratara Subašića koji je dobio upalu pluća i odležao ciklus od 15 dana sa velikim problemima i temperaturom, zatim je na treningu dva dana kasnije naš drugi vratar Vuković slomio ruku i nakon toga smo imali još jedan problem što je našeg igrača Modrića pritvorila policija. I normalno da se u jednom takvom ozračju teško bilo koncentrirati na utakmicu sa Belupom. Možda je i to bio razlog što smo tako naivno primili golove iz prekida.


Poraz u Kupu, opet od Segeste

Nakon toga je došla utakmica u srijedu protiv Segeste u Sisku, gdje smo željeli proći i ići dalje u kupu. Ne može nas pravdati činjenica što smo napravili neke izmjene i osvježili ekipu jer profesionalni pogon u NK Zadar nisu jedanaest igrača, već njih preko dvadeset.
Ti igrači koji su ušli, koji su trebali osvježiti i podići ekipu nisu opravdali povjerenje stručnog stožera.
Segesta je zasluženo pobijedila iako smo mi mogli okrenuti rezultat, imali smo prigode za gol, međutim, kada zbrojimo šanse jednih i drugih mislim da je Segesta tu bila u prednosti. Više je željela tu pobjedu, više je bila motivirana. Željeli su se dokazati protiv prvoligaške momčadi i u tome su uspjeli.
Ali već sljedeća njihova utakmica u Solinu pokazala je da je ova kup utakmica na njih ostavila strašno velikog traga. Nisu se uspjeli oporaviti i tu su utakmicu katastrofalno izgubili, a to znači da su protiv nas dali preko 100%.

Mi imamo veliku želju napraviti što bolji rezultat u kupu, jer nam to donosi i bolji rejting, a to znači da na početku sezone nećemo igrati pretkola nego čekati šesnaestinu finala što nije mala stvar.
Očito je da nas taj kup posljednjih godina baš i ne ide, za razliku od prije gdje smo mi dosta visoko kotirali i imali dobre rezultate.
Naravno da nismo zadovoljni što smo ispali iz kupa. Iako kolaju različite priče da smo mi željeli ispasti iz kupa mi smo dali puno pozornosti kupu, međutim, ekipa nije uspjela osvariti rezultat i evo već drugu godinu za redom smo poraženi od Segeste.
Prošle godine smo u Sisak došli na dan utakmice i izgubili pa smo mislili da je to razlog poraza. Zato smo ove godine otišli dan ranije, međutim, nismo ostvarili željeni rezultat. Cijela ekipa je zakazala, osim golmana Ježine koji je bio na visini zadatka.
Još ne znamo hoćemo li iduće sezone igrati pretkolo, a to ovisi o rezultatima nekih drugih ekipa koje su se ove godine plasirale u osminu finala.


Zrela igra protiv Varteksa

Dan nakon te kup utakmice imali smo jedan radni sastanak, kako uprava, tako i stručni stožer, gdje smo iznijeli svoje dojmove i nezadovoljstvo porazom i onda smo zaključili da svaka utakmica, bez obzira bila prijateljska ili prvenstvena, kad je poraz, donosi određene negativnosti.
Sve smo napravili da psihološki dignemo ekipu u tri dana, što smo i uspjeli.
Utakmicu protiv Varteksa nismo odigrali onako kvalitetno da ostavimo dojam na publiku, ali smo odigrali jako zrelo i pametno gdje smo, zahvaljujući Županu, rano postigli gol i znali kontorlirati utakmicu do kraja.
Varteks u prvih 45 minuta nije stvorio niti jednu priliku osim dva prekida Mumleka.
U poluvremenu smo imali dogovor u svlačionici i na teren smo izišli drugačije. Kontrolirali smo i rezultat i igru, a nakon gola Eleza za 2-0, Varteks praktički nije imao nikakve izglede za preokret.
Ne zaboravimo da nisu niti šutirali u okvir gola izuzev u 90. minuti kada su imali jednu stopostotnu priliku koju međutim nisu realizirali.
Sigurno da ne bi došlo do nekih većih promjena, no bolje je da nismo primili taj gol jer rezultat 2-0 djeluje puno uvjerljivije.
Pribojavao sam se Varteksa. Gledao sam njihov utakmicu protiv Rijeke u Varaždinu i na mene su ostavili vrlo dobar dojam u trkačkom smislu, nešto lošiji u taktičkom.
To je mlada i perspektivna ekipa, vrlo jaka trkači, a nama takve ekipe baš i ne odgovaraju.
Međutim, mi smo odigrali vrlo zrelo i odavno nisam gledao tako zrelu igru Zadra. Imali smo rezultat, kontrolirali smo ga i polako kaznili Varteksa drugim pogotkom, te priveli utakmicu kraju. Bilo koji drugi rezultat bio bi potpuno nezaslužen.


Pet utakmica - četiri gostovanja i Dinamo na Stanovima

Sada se maksimalno pripremamo za utakmicu u Rijeci. Rijeka je kvalitena momčad, ima vrlo dobru selekciju ali to ne znači da mi u Rijeci ne možemo polučiti jedan dobar rezultat, a to je ne izgubiti utakmicu. Momčad Rijeke je dosta dobro izbalansirana. Imaju dva kvalitetna napadača, Đalovića i Ivanova, zatim malog Sharbinia koji igra izuzetno dobro i vrlo čvrstu obranu.
Iako do sada nemamo pozitivan omjer sa Rijekom na Kantridi ja se nadam da ih možemo iznenditi.

Nakon Rijeke slijedi pauza gdje ćemo mi sve napraviti da se što bolje pripremimo za nastavak prvenstva, zaliječimo ozljede i što bolje odradimo tešku seriju koja je pred nama jer od četiri utakmice nakon Rijeke idemo na 3 gostovanja i dočekujemo Dinamo na Stanovima.




ZadarSport on Facebook
Copyright © ZadarSport 2007-2011