ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Cibona potpunom dominacijom do prednosti, Zadar blijed i nemoćan

Košarkaši Cibone su vrlo dominantno i bez većih poteškoća u bilo kojem dijelu utakmice došli do prednosti protiv Zadra u polufinalnoj seriji hrvatskog prvenstva. Momčad Jasmina Repeše napravila je prvi korak prema finalu uz odlazak do 13 poena prednosti već početkom susreta, a kako nisu popuštali, razlika je išla i preko +30 u domaću korist…

Cibona je bila veliki favorit, ali čak i s takvim odnosom snaga, bilo je teško očekivati da će prvu utakmicu polufinalne serije protiv Zadra riješiti baš tako jednostavno kako je ispalo. Kako su Vukovi bili na svojoj razini, a Zadrani gotovo bez ikakvog odgovora, sve se počelo kretati u smjeru momčadi Jasmina Repeše vrlo rano, a tako se, uz tek poneko razdoblje praznog hoda domaće momčadi, i nastavilo, sve do 86:57 na kraju susreta.

Poslije vrlo uvjerljive pobjede, Cibona će dodatno osokoljena otputovati u Zadar, gdje ih u petak očekuje druga utakmica. Zadrani će se, pak, nadati da će im domaći parket donijeti barem nekakav pomak u odnosu na ono što su odigrali u Domu Dražena Petrovića iako bi, gledajući ovaj susret, taj pozitivni pomak momčadi Aleša Pipana morao biti baš jako velik da iznenade Vukove.

Cibonini igrači su brzo naznačili da su ovog utorka vrlo ozbiljni i željni rane potvrde uloge favorita u ovom susretu. S jako dobrim obrambenim pristupom i dobrom realizacijom na drugom kraju parketa, uz glavnu napadačku ulogu Tomislava Zubčića u tom razdoblju, već u petoj minuti imali su 15:2. Aleš Pipan je dosta rano potrošio svoj prvi time-out, ali inicijalno to nije dalo ploda gostujućoj momčadi.

U drugoj polovici prve četvrtine, Vukovi su dvaput bili i na +14, da bi, s četiri ubačena slobodna bacanja Abdullahija Kuse potkraj prve dionice, nakon 10 minuta na semaforu stajalo 20:10 za Cibonu. Iz domaćeg kuta gledanja, rezultat je i dalje bio dobar, a glavni problem predstavljala je ozljeda Andrije Žižića rano po ulasku na parket, zbog čega je Jasmin Repeša kao drugog centra, umjesto startera Gorana Sutona, u desetoj minuti na parket poslao Tomaša Hampla.

Tornado pozvao igrače natrag

Prije nego su napustili Draženov dom, Zadrovi igrači su se još jednom vraćali na parket poslije završetka utakmice, na poziv svojih navijača, koje visoki poraz nije poljuljao u tolikoj mjeri da ne nastave pjevati. Sa skandiranjem s dijela tribina na kojem se nalazio Tornado, vjerojatno vrlo iznenađena gostujuća momčad dobila je dozu psihološkog podizanja prije utakmice u Dvorani Krešimira Ćosića u petak.

Čeh je u svoje tri i pol minute koliko je odigrao djelovao uobičajeno zbunjeno na oba kraja parketa, brzo je prikupio četiri osobne pogreške, no njegovu nazočnost u igri Zadrani nisu iskoristili najbolje. Cibona je i dalje čuvala dvoznamenkastu prednost, iako ih je u jednom razdoblju u napadu usporila Zadrova zona, ali taj period domaće suše nije trajao jako dugo. S nižom petorkom bez nominalnog centra, sa Zubčićem i Rudežom na unutarnjim pozicijama, Cibosi su dodatno odmaknuli u završnici prvog poluvremena.

Vukovi su u tim trenucima još malo pojačali agresivnost u obrani, a Zadrani nisu uspijevali zabiti čak ni iz slobodnih bacanja. Na drugom kraju parketa, domaćima je procurilo uz dvije trice Damjana Rudeža i jednu Davora Kusa, pa je 35 sekundi do velikog odmora bilo je dotad najviših +22, s 37:15 na semaforu. Za kraj druge četvrtine, Vukovi su ostavili malo atrakcije, s asistencijom El-Amina za visoki let i alley-oop zakucavanje Zacka Wrighta, za Ciboninih 39:17 nakon 20 minuta.

U trećoj četvrtini Cibona je gurnula suparnike u još dublji, za Zadar čak i ponižavajući minus. Ubačajima Kuse i Batura, gosti su se u ranoj fazi drugog poluvremena još i držali na 20-ak razlike, ali čim su sasvim izgubili koncentraciju protiv obrane Vukova koja nije padala, Repešina momčad to je počela jednostavno kažnjavati u tranziciji. S takvim kretanjem stvari, u završnici treće dionice bilo je i preko +30, a polaganjem Hrvoja Kovačevića, u posljednjih 10 minuta ušlo se sa 69:36.

Na početku posljednje dionice, Vukovi su stigli i do 36 poena prednosti, Kovačevićevim ubačajem za 72:36, a do kraja je jedino pitanje ostalo hoće li domaći malo i usporiti. Malo jesu, pa je na kraju na semaforu stajalo 29 razlike.

Najefikasniji Cibonin igrač bio je Damjan Rudež, s 18 poena i četiri skoka. Tomislav Zubčić imao je 15 poena i također četiri skoka, dok je Zack Wright pridodao 14 poena, pet asistencija i četiri skoka. Goran Suton ubilježio je 12 poena i šest skokova.

Zadrane su s po 11 poena vodili Goran Vrbanc i Ante Krapić. No, sasvim “zakočeni” Vrbanc, kojem su Vukovi posvetili posebnu pozornost, u prvom poluvremenu nije zabio ništa, a sveukupni šut na utakmici bio mu je 2/10. Krapić je dodao i pet skokova.

PH, polufinale, 1. utakmica:
Cibona – Zadar 86:57 (1-0 u seriji)

 





Related Articles

Back to top button