Zadar

Bayakan potvrdio crne slutnje građana: Javit ćemo na natječaj za plažu Jadran

Ovdje sudjelujte u anketi i odgovorite: Jeste li za to da se plaža Jadran da u koncesiju Dogus grupi?

Gotovo dva sata trajala je rasprava na javno izlaganje Detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija „Maraska-parka, koja je pokazala da se druge izmjene odnose isključivo na prostor u vlasništvo Dogus grupe. Oni planiraju uz zgradu Maraske, budući hotel, te aneks, s ukupno 130 soba graditi 100 umjesto prije planiranih 130 stanova za tržište. Između će ići nova cesta koja će spajati Trpimirovu obalu i Ulicu M. Krleže. Ona će se graditi na privatnom terenu novcima od komunalnog doprinosa investitora, kazao je zamjenik pročelnika Matko Segarić, koji je vodio raspravu. Izmjenama plana ne dira se park Maraske niti plaža Jadran, što je bila tema žučnih rasprava u javnosti. Gradnja hotela počet će na jesen, najavio je regionalni direktor Burak Baykan. Tada će se na javnoj raspravi naći i treće izmjene Plana zbog prostora bivše tvornice pašte, na kojoj je predviđen komercijalni kompleks s trgom, otvoren za građane. Dogus grupa je prije više od godinu dana kupila taj projekt nazvan Palača Zadar, kao što je projekt Maraska  ranije otkupila od tvrtke Tenos.

Nakon što je plan izložio koordinator Zoran Šuša, vodeći arhitekt iz tvrtke D&Z, burnu raspravu započela je Marjana Botić iz Akcije mladih, nastavio je gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač, u nju su se uključili i SDP ovi vijećnici Erol Gaši te Omerka Šarić Frantin. Na oprezu su bili i Tomislav Grbin te predstavnica Ronilačkog kluba koji ima sjedište na plaži Jadran kao i nekoliko bučnih mlađih stanovnika tog gradskog predjela.

Hoće li se plaža Jadran dati investitorima u koncesiju a građanima zabraniti pristup moru zbog žice? Zbog čega se zadire u park Maraska, a planirani kompleks neće imati dovoljno zelenila? Postavilo se pitanje preizgrađenosti kao i gradnje nove ceste za interes investitora, itd.

Na sve te upite više puta je ponavljano kako plaža Jadran nije u obuhvatu aktualnih izmjena DPU Maraska. Tzv. parcelizaciju mora, odnosno stvaranje novih morskih sadržaja ispred postojeće plaže Jadran dio su plana kojeg je izradio akademik Nikola Bašić.  To je DPU koji je izmjenjen prije pet godina a u kojem je Bašić ucrtao sadržaje iz studije uređenja zadarskog „lungomare”. U planu je i prije bila ucrtana hotelska plaža ispred zgrade Maraske. U predloženim izmjenama Plana ukinut je podzemni tunel kojim bi se hotel povezao s ucrtanom plažom za koju su investitori plana zainteresirani, što je na samoj raspravi ustvrdio Byakan. Oni će pratiti proceduru i javit će se na natječaj za koncesiju Grada Zadra na tu plažu.

Do koncesioniranja plaža ne može se doći dok se u Ministarstvu pomorstva ne potvrde granice pomorskog dobra u Gradu Zadru, a one su na čekanju već desetak godina, kazao je Matko Segarić. Njemu su gradski vijećnici zamjerili da je vodi s nervozom i da zato imaju pravo sumnjati da nedovoljno štiti javni interes na uštrb plana kojeg želi investitor. – Mi s pomorskim dobrom, kao investitori plana, nemamo nikakve veze niti smo na išta utjecali. To je ucrtano u prethodnom DPU. Mi samo taj projekt otkupili od prethodnih investitora i želimo s njim stvoriti dodatnu vrijednost za Zadar i same građane. Hotel s pet zvjezdica će zapošljavati 170 ljudi te će zadarskoj destinaciji dati novu kvalitetu, stišao je direktor Byakan svu žestinu javne rasprave, osim kod onih koji su ostali i dalje skeptici, opečeni dosadašnjom praksom. Byakan je iskoristio priliku i za demantij medija koji su objavili kako će to biti resort zatvorenog tipa.

Primjedbe se mogu dati do 18. srpnja u 15 sati, najavio je Sagarić kao i mogućnost da se predložni DPU Maraska parka nađe na sjednici Gradskog vijeća krajem srpnja, ako do tada dobije potrebne suglasnosti.

Ovdje sudjelujte u anketi i odgovorite: Jeste li za to da se plaža Jadran da u koncesiju Dogus grupi?





Related Articles

Back to top button