Tehnologija

Britanci prihvatili zakon za masovno prisluškivanje

Nakon što je prihvaćeno nekoliko amandmana kojima se osiguralabolja zaštita privatnosti, britanski zakonodavci prihvatili su novi zakon vezan uz prisluškivanje koji sigurnosnim agencijama daje šire ovlasti za nadzor u digitalnom dobu.

Zakon “Investigatory Powers Bill” je izglasan sa 444 glasa za i 69 protiv, no još treba dobiti i odobrenje u gornjem domubritanskog parlamenta. U studenom je britanska vlada predložila zakon koji je davao vrlo široke ovlasti sigurnosnim službama i zahtijevao od tehnoloških tvrtki spremanje podataka o svim internetskim stranicama koje su korisnici posjećivali, te omogućavao špijunskim agencijama masovno prikupljanje podataka i hackiranje osobnih računala i pametnih mobilnih telefona pojedinaca.

U novom zakonu prihvaćen je niz amandmana koji zahtjevaju od sigurnosnih agencija korištenje blažih mjera za ostvarenje istih ciljeva, te posebnu zaštitu za zakonodavce, odvjetnike i novinare. Također se ističe kako zakon sada osigurava znatno veću transparentnost, mjere zaštite i režim nadzora korištenja tih mjera.

 




Related Articles

Back to top button