Britanci prihvatili zakon za masovno prisluškivanje

0

Nakon što je prihvaćeno nekoliko amandmana kojima se osiguralabolja zaštita privatnosti, britanski zakonodavci prihvatili su novi zakon vezan uz prisluškivanje koji sigurnosnim agencijama daje šire ovlasti za nadzor u digitalnom dobu.

Zakon “Investigatory Powers Bill” je izglasan sa 444 glasa za i 69 protiv, no još treba dobiti i odobrenje u gornjem domubritanskog parlamenta. U studenom je britanska vlada predložila zakon koji je davao vrlo široke ovlasti sigurnosnim službama i zahtijevao od tehnoloških tvrtki spremanje podataka o svim internetskim stranicama koje su korisnici posjećivali, te omogućavao špijunskim agencijama masovno prikupljanje podataka i hackiranje osobnih računala i pametnih mobilnih telefona pojedinaca.

U novom zakonu prihvaćen je niz amandmana koji zahtjevaju od sigurnosnih agencija korištenje blažih mjera za ostvarenje istih ciljeva, te posebnu zaštitu za zakonodavce, odvjetnike i novinare. Također se ističe kako zakon sada osigurava znatno veću transparentnost, mjere zaštite i režim nadzora korištenja tih mjera.

 

Komentari

komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here