ZadarZadne-Izdvojeno

AUDIO – Šimičević: Nisam znao da potpisujem Inicijativu!

kalelargaU današnjem Aktualnom satu o građanskoj inicijativi za preimenovanje Široke ulice u Kalelarga Nikola Barać ugostio je organizatore Hrvoja Bajla i Tamaru Šoletić, predsjednika gradskog Odbora za nazive ulica i trgova Radu Šimičevića, te sociologa sa zadarskog Sveučilišta dr. Krešimira Krolu.

Organizatori, razočarani neuvrštavanjem njihova prijedloga na dnevni red sljedeće sjednice Gradskoga vijeća, u znak prosvjeda na bazenu na Kolovarama zapalili su papire s potpisima građana, te najavljuju referendum.

Iako Statut Grada Zadra propisuje točnu proceduru koja kaže da se svaki građanski prijedlog sa 10 posto potpore birača morau rok8 3 mjeseca raspravljati  na Gradskome vijeću, prijedlog nije došao do vijeća i na kraju je propao.

“Kada je odbijanjem Odbora da se točka stavni na dnevni red sjednice Gradskog vijeća inicijativa završila, potpisi su zapaljeni, jer smo ih po zakonu morali uništiti i dalje idemo na referednum. Ako bude refrenduma ići će uz neke izbore da se ne bi radio dodatni trošak, ali mi je usitinu žao što je ovdje u emisiji gospodin Šimičević, a ne onaj glavni krivac zbog kojega je propala ova inicijativa a to je gradonačelnik Kalmeta.” – rekao je organizator Hrvoje Bajlo.

“U prijateljskim odnosima sam sa većim dijelom inicijatorima, te iako sam potpisao peticiju, nisam točno vidio što potpisujem, Odbor je raspravljao i cijeneći sve želje velčikoga broja građana, procijenili smo da je razgovorni i uporabni jezik različit, ali da službeni naziv treba ostati Široka ulica. Pogotovo jer on potiče iz početaka neovisnosti Hrvatske. S obzirom da se ovdje govori o stvarima koje nisu ispoštovane zakonski, potpisi nisu predani, od svega je nastao folklor kakav nije trebao” – rekao je prof. Rade Šimićević, dodajući kako mu je žao što je sve ispalo kako je ispalo, ali da je Odbor poštivao proceduru. “Odbor je glasovao kako je glasovao i nikakve politizacije tu nije bilo. Zašto se to ne može prihvatiti” – dodao je Šimičević.

“Naša Gradska vlast je trebala biti toliko mudra i pristojna da uvaži toliki broj potpisa kao temu Gradskoga vijeća. To je politička mudrost. Moglo se i dolučiti protiv pa bi priča završila. Oni niti to nisu učinili. A što se tiče Kalelagre, vraćam se na element straha, kao da bi Zadar postao manje Hravtski. Dosta mi je mjerenja hrvatska u metrima i centimetrima” – rekla je Tamara Šoletić dodajući kako se trebalo raspravljati i o sadržajima Kalelarge, a što se tiče Gradskih vlasti, dodala je da je razočarana što je o inicijativi 11,000 ljudi odlučivalo pet osoba. “Meni je kao građanki to uvredljivo i zato sam rekla – igraj Zadre volim te, 5:11,000 ljudi!” – zaključila je Šoletić.

Dr. Krešimir Krolo je istaknuo je kako se komunikacija sa institucijama ne smije personalizirati. “S institucijama se komunicira fomalno – pravno, dakle, dopisima,  a ne na kavama kod gradonačelnika. Ako bi ova tema išla na referendum onda bi morala ići u sklopu nekih izbora jer ova tema nije toliko bitna. Postoje puno bitnije teme od Nauta Lamjane do Vrata Zadra koju bi pod broj jedan trebalo staviti na referendum. Problem Kalelarge je to što je došla do ove razine. Ovo je škola političkoj zajednici, kako postupati sa građanima i kakva im je razina demokracije, ali jednako tako i građanima i akterima civilne scene da moraju poštivati proceduru” – istaknuo je dr.Krolo.

Emisiju poslušajte ovdje.





Related Articles

Back to top button