Tehnologija

Apple predstavio iPad 3

Rijetko je koji proizvod koji se već nalazi na tržištu bio konkurencija iPadu 3 po zastupljenosti u naslovima svjetskih medija u posljednjih mjesec dana. Doba zabave silnim špekulacijama danas završava, u Yerba Buena Centru u San Franciscu Apple je održao prezentaciju toliko iščekivane treće generacije iPada – tako je nazivan tijekom prezentacije, izraz iPad 3 nije se koristio.

Kad je u pitanju ekran najave su se pokazale točnima. Novi iPad ima ekran Retina iste dijagonale od 9.7 inča kao i prethodna dva modela ali s rezolucijom od 2.048 x 1.536 piksela i gustoćom od 246 piksela po inču. Iako je gustoća manja od one na iPhoneu 4, Appleovci tvrde da ljudsko oko pri nomalnoj udaljenosti gledanja, koja za iPad iznosi 15 inča, ne može razlikovati pojedinačne piksele. Prikaz boje unaprijeđen je 44 posto boljom saturacijom.

Novi procesor nosi oznaku A5X, ima quad-core grafiku, a prema riječima Phila Shillera duplo je brži od A5 i četiri puta brži od Tegre 3.

U novi je procesor ugrađen ISP za novi 5-megapikselni fotoaparat koji specifikacijama odgovara onome u iPhoneu 4S. S autofokusom i automatskom ekspozicijom fotografije će nesumnjivo biti dobre a omogućeno je i snimanje 1080p videa.

Gumb Home ostao je na svom mjestu, a novi gumb na virtualnoj tipkovnici poziva mikrofon za diktiranje – Siri nije izrekom spomenut. Podržani jezici su engleski, njemački, francuski i japanski.

Mobilna podrška proširena je na 4G LTE mreže. Brzine su od 21Mbps za HSPA+, 42Mbps za DC-HSDPA i 73Mbps za LTE.

Jednako kao i kod iPada 2 Apple obećava trajanje baterije od 10 sati pri standardnoj uporabi odnosno 9 sati na 4G mreži. Održavanje performansi baterije rezultiralo je nešto debjlim – 9,4 milimetra i nešto težim – 662 grama uređajem od iPada 2.

Cijene u Americi su 499 dolara za 16GB model, 599 dolara za 32GB model i 699 dolara za 64GB model. Modeli s 4G su 629, 729 i 829 dolara.

Prodaja počinje 16. ožujka u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Japanu. Već 23. ožujkamoći će se nabaviti u mnogim zemljama EU, a nama će najbliža biti Slovenija. Hrvatske još nema na popisu.





Related Articles

Back to top button