IzdvojenoZadar

Antonio Baus: Metoda koje sprovode vladajući u Gradskom vijeću odrekli smo se na referendumu 1991.godine

Gradski vijećnik Akcije mladih, Antonio Baus jedan je od desetorice vijećnika koje je predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Zvonimir Vrančić, izbacio sa sjednice održane prije nekoliko dana. Upravo to bio je povod za razgovor s Bausom koji ne krije nezadovoljstvo ponašanjem vladajućih.

Deset vijećnika oporbe isključeno je s Gradskog vijeća, koji je vaš komentar na takav potez predsjednika Zvonimira Vrančića?

– Na sjednici Gradskog vijeća, zajedno s kolegama iz oporbe pet sati smo pokušavali odgovoriti predstavnike većine u Gradskom vijeću od pokušaja ograničavanja slobode govora, kako nismo uspjeli preostalo nam je na demokratski način prosvjedovati zauzimanjem govornice i iskazivanjem neposluha prema predsjedniku Gradskog vijeća zbog čega smo i isključeni sa sjednice. Predsjednik Gradskog vijeća je, kao i ostatak vijećnika predstavnika većine izgubio busolu. Izmjene poslovnika Gradskog vijeća ne smiju se provoditi jednostrano, bar ne u demokratski uređenim društvima. Sami sadržaj izmjena, kao i način provedbe izmjena poslovnika pokazuje kako predstavnici većine ne razumije da demokracija nije jednoumlje provedeno uz pomoć dovoljnog (većinskog) broja dizača ruku, demonstracija sile i oduzimanje ili ograničavanje slobode govora gradskih vijećnika, takvog sustava odrekli smo se na referendumu 1991.godine.

Ako se sa sukobima ovako žustro krenulo već na prvoj radnoj sjednici, što nam onda slijedi u narednim mjesecima i godinama?

– Na koji način predstavnici većine planiraju voditi sjednice Gradskog vijeća i „demokratske“ rasprave na njima, pokazali su nakon izbacivanja kompletne oporbe kada su u nepunih 10 minuta pročitali i bez rasprave izglasali preostalih 8 točaka dnevnog reda. Znat ćemo se prilagoditi svakoj situaciji te zaštititi interese svih stanovnika Zadra. Postavljanje pitanja je dužnost svakog vijećnika, a ako me radoznalost dovede do isključenja sa sjednice uz pomoć zaštitarske službe, obećajem neću pružati otpor.

Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik optužili su vas da ste sve unaprijed inscenirali

– Nakon što smo vidjeli drugu točku dnevnog reda (Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Zadra) odlučili smo na Gradskom vijeću tražiti uklanjanje sporne točke s dnevnog reda ili barem njenu izmjenu amandmanima, nismo očekivali ovakav otpor demokraciji pogotovo što se na vijeću pokazalo jedinstvo cijele oporbe. Tek nešto prije 14 sati, kada je postalo očito da će se točka provesti „na silu“, dogovoren je zajednički prosvjed oporbe – za kraj će Baus.





Related Articles

Back to top button