ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Ante Nazor: “Pogriješio sam što Franku Šangu nisam dao priliku u sezoni 12/13”

Ante Nazor
Ante Nazor

Trener Zadra, Ante Nazor, odlučio je u razgovoru za ZDNews.hr iskreno progovoriti o svom dosadašnjem iskustvu u slaganju rostera za nadolazeću sezonu. Po prvi put, Nazor je iskreno priznao kako je pogriješio što Franku Šangu nije dao dovoljno dobru priliku za dokazivanje u sezoni 2012/13 kada je vodio prvu momčad Zadra. U otvorenom intervjuu, komentirao je i kritike javnosti na dovođenje Domagoja Bošnjaka na šestomjesečnu posudbu. Kazao je i kako postoje financijski problem i slaganju momčadi za sezonu koja samo što nije započela.

Na pressici održanoj 12. kolovoza ove godine, najavili ste, zajedno sa sportskim direktorom, Brankom Skročom, kako ćete kroz tjedan dana dovršiti roster Zadra za sezonu koja je pred nama. Danas, mjesec dana kasnije, to još uvijek nije riješeno, već je, od stranih igrača, doveden jedino Florence. Zašto?

– Vrlo je delikatna situacija s budžetom koji se ne smije probijati. Tražimo najadekvatnije rješenje i uz Florencea nam zasigurno treba jedan kvalitetan igrač pod košem. Na tome intenzivno radimo. Imali smo nekoliko opcija, neke su se izjalovile, dok neke nismo mogli financijske pratiti. Smatram da je bolje pričekati nego ići grlom u jagode.[pullquote]

“Franko Sterle je naš skaut, radit će preko Synergy programa”

– Prvi put sam ga zapazio dok sam bio trener ovdje prije dvije godine. Sad se otvorilo mjesto za skauting, a budući da od svih mlađih trenera on ima najviše iskustva, posebice radi rada na Synergyu, ja sam ga angažirao da mi pomogne oko video materijala, jer kad krene sezona, to će biti baš ustaljen posao. Franko je moj pomoćni trener zadužen za skauting. Mario Mandir je zadužen za kondicijski dio, Ante Matulović koji je bio veliki igrač i veliko ime, je moj prvi pomoćnik i na kraju je tu, kao što sam rekao, Franko Sterle koji je zadužen za skauting – kazao je Nazor o Sterleu za kojega u ozbiljnim trenerskim krugovima ne zna gotovo nitko.[/pullquote]

Htjeli ste dovesti Dragu Pašalića, međutim, on je u međuvremenu potpisao za Široki.

– Jesam, to je moj igrač iz Splita kojega poznajem, bio sam mu pomoćni trener. Na tragu takve kvalitete, jednog takvog igrača tražimo.

Spominjao se ranije Franko Kaštropil, je li bilo kakvih kontakata?

– Nismo se čuli i nismo razgovarali. Tražim igrača tipa Drago Pašalić, a ne Franko Kaštropil. S Frankom nije bilo niti će biti razgovora što se Zadra tiče.

Protiv Budućnosti ste nastupili u dosta mlađahnom sastavu, jesu li svi mlađi igrači na tom turniru, ali i na dosadašnjem dijelu priprema dobili adekvatnu priliku da možete reći da ili jesu ili nisu zadovoljili?

– Svi su dobili šansu na cijelom turniru u Podgorici. Još traje pripremni period i mislim da ne bi bilo fer danas govoriti tko je zadovoljio, a tko nije.

Domagoj Bošnjak nije nastupio u Podgorici, što je s njim?

– On ima distorziju gležnja. Ostavili smo ga kod kuće da se ozljeda zaliječi kako treba, tako da ga očekujemo na ovom turniru koji se igra u Zadru. Smatram da nam je nedostajao.

Što se tiče Bošnjaka, navijači su dosta na nož dočekali vašu odluku o njegovom dovođenju. Doslovce Širokom razvijamo igrača šest mjeseci i vraćamo ga nazad, dok s druge strane neki od zadarskih igrača na toj poziciji neće dobiti priliku radi njega, jer ste rekli da ozbiljno računate na njega.

– Koji igrači u Zadru igraju na toj poziciji? Tko neće dobiti priliku. Domagoj je reprezentativac Hrvatske reprezentacije i ima tri odličja s velikih natjecanja. Smatram da je on ekstra kvalitetan igrač i mislim da je ovaj potez jako bitan za klub jer možemo dovesti igrača takvog profila. Tako možemo isto reći da iz godine u godine kupujemo strane igrače na toj poziciji, pa i njih razvijamo, a ne svoje, ali su nam bitni za rezultat. Također nam je Domagoj jako bitan za rezultat da napravi jedan dodatan iskorak. Bio bih najsretniji da imamo 100 tisuća eura koliko u ovom trenutku vrijedi ugovor Bošnjaka, pa da ga platimo i dovedemo u Zadar.

Što se tiče Franka Šanga i ostalih mladih igrača, koji je njihov status u Zadru?

– Šango nije mlad igrač, on je igrač u najboljim godinama. Ima talenat, posebno šuta. Mislim da moramo napraviti sve da ga razvijemo. Vidite i sami da starta u petorci u pripremnom dijelu, do sada je uvijek startao u petorci. Ima određenih problema u igri i nadam se da će to prevladati. Mislim da ne smijemo odustati od takvih igrača. Apostrofirao bih da se u njegovoj igri i pristupu vidi jedna velika promjena u odnosu na to kad je otišao iz Zadra i promijenio sredinu. Vjerojatno je vidio da nije baš lako biti profesionalac u tuđem gradu. Danas mogu slobodno reći da Šango u Zadru ima puno bolji status nego što je imao u Slavonskom brodu, ako pratite njegove minute i statistiku. Sve to utječe na igrače u zrelosti. Mogu čak reći da sam pogriješio one godine kad sam bio trener Zadra što mu nisam dao veću šansu. Odnosno mogu reći da je moja greška što mu nisam dao veću šansu, a drugima jesam. Da sam njemu dao, u odnosu na druge, koji su me prozivali po kafićima i po portalima, možda bih učinio Zadru bolje u tom trenutku. Ja priznam svoje pogreške.

Kad ste rekli da je sredina tablica nešto što ćete ostvariti, jeste li se precijenili s obzirom da spominjete  financije kao problem pri dovođenju igrača?

– Nisam. Pa valjda sam i ja garancija nečega dobroga u Zadru. Mislim da su svi ovi igrači koji su nastupali u Podgorici igrači s kojima mogu uhvatiti sredinu tablice. Lani su igrali ispod svojih mogućnosti. Svi.

U sezoni kad ste pri put vodili Zadar, Kaštropil je dosta napredovao, što je vaša osobna zasluga. Je li moguće od ovih mladih igrača izvući upola tog potencijala kojega ste iz Kaštropila izvukli?

– Sobin, Ramljak, čak i Šango u Slavonskom brodu, mislim da mogu puno, puno bolje. Recimo, Lovre Bašić koji nije igrao ništa ovo prvenstvu u U20 reprezentaciji, sve su to igrači koji su igrali ispod svojih mogućnosti i smatram da ja kao trener moram biti garancija da ću ih dovesti na razini da barem igraju na razini svojih mogućnosti. Mislim da se onda ne moramo bojati tog imperativa da budemo na sredini tablice.

Svojevremeno se o Marku Jurici pričalo kao o velikom potencijalu, što je danas s njim?

– Marko je priključen momčadi i spada u one igrače koji su tek lani završili juniorski staž. Tu je i Vraneš, Špaleta, priključili smo i juniora Vrkića. Oni svi imaju određeni potencijal, ali treba puno, puno rada i odricanja. Puno ispravljanja, automatizma i stabilizacije tehnike da bi ti igrači mogli pokazati nešto ozbiljnije i konkretnije. Kako rade, tako moraju i nastaviti. Svi oni idu na posudbu u Jazine ili Sonik Puntamiku.

ZDNews.hr je prije dva dana objavio da ste potpisali Ivana Donata Milina?

– Jesmo, on i ostali igrači ići će na posudbu, a Donat će s nama odrađivati i jutarnje treninge. Imali smo plan da budu svi na jednom mjestu, međutim radi tehničkih detalja i licenci, to nije moguće.

Franko Sterle, u javnosti i trenerskim krugovima dosta je nepoznata osoba. Odabrali ste ga za svog pomoćnika pa me zanima što možete reći o njemu i njegovim kvalitetama, gdje ste ga i kad prvi put zapazili i koliko vam može pomoći u slaganju momčadi?

– Prvi put sam ga zapazio dok sam bio trener ovdje prije dvije godine. Sad se otvorilo mjesto za skauting, a budući da od svih mlađih trenera on ima najviše iskustva, posebice radi rada na Synergyu, ja sam ga angažirao da mi pomogne oko video materijala, jer kad krene sezona, to će biti baš ustaljen posao. Franko je moj pomoćni trener zadužen za skauting. Mario Mandir je zadužen za kondicijski dio, Ante Matulović koji je bio veliki igrač i veliko ime, je moj prvi pomoćnik i na kraju je tu, kao što sam rekao, Franko Sterle koji je zadužen za skauting.

Spominjao se politički pedigre koji on ima, čak pojedini djelatnici kluba kažu da je bilo pritisaka na vas od strane direktora Skroče da ga angažirate, je li to točno?

– Nije, ne bih miješao politiku u ovu priču stvarno.

Za kraj, kako najaviti turnir koji danas započinje na Višnjiku, dosta kvalitetnih momčadi dolazi, a opet Zadar, objektivno, ima najslabiju momčad što se tiče pojedinaca.

– Ne bih se s tim složio zato što momčad ne čini sao roster, nego kemija igrača i borbenost. Momčad čini i taktika igre i smatram da baš to – momčad – to je ono što krasi ovaj Zadar. Po budžetu ostali možda jesu puno skuplji od nas, ali pričekajmo pa ćemo vidjeti. Organizatorima trena odati priznanje, jer dovesti takve klubove u Zadar zaista je nešto veliko.





Related Articles

Back to top button