112Zadne-Izdvojeno

‘Ako je to bila čahura od puške M 48, onda je mali dobro prošao’

policija1U eksploziji improvizirane petarde u četvrtak ujutro teško je ozlijeđen 13-godišnjak iz Raštevića pokraj Zadra. Maloljetnika su izrešetali metalni geleri nakon što je, igrajući se s dvije godine mlađim bratom u obiteljskoj kući u Rašteviću, upaljačem aktivirao praznu čahuru metka u koju je nasuo barut.
Kako je improviziranu petardu držao u krilu, krhotine su mu probile trbušnu šupljinu i desnu natkoljenicu. Hitno je prevezen u zadarsku Opću bolnicu gdje je uspješno operiran te je, kako doznajemo od dr. Roberta Karla, specijalista opće i dječje kirurgije, sada izvan životne opasnosti.

Na analizu u MUP

– Dječak je zaprimljen s više ustrijelnih rana trbuha i desne natkoljenice. Riječ je bila o ozljedama opasnim za život, koje su sada sanirane. Brinemo se za dječakovo zdravstveno stanje i on je sada dobro raspoložen premda je uplašen.

O kakvoj je napravi bila riječ, ne mogu govoriti, no metalne krhotine izvađene iz dječakova tijela poslane su na analizu u MUP kako bi oni točno utvrdili o čemu se radi – kazao je dr. Karlo nakon što je dječak u četvrtak u večernjim satima operiran i zadržan na oporavku na dječjem odjelu Kirurgije zadarske Opće bolnice.

Tamo ga je dovezla šokirana majka koja je zajedno sa suprugom bila u blizini kada je 13-godišnjak aktivirao ručno izrađenu petardu. Čuvši eksploziju, ona i suprug dotrčali su do ranjenog sina koji je ležao u krvi. Utvrđeno da je 13-godišnjak praznu čahuru pronašao u blizini kuće u Rašteviću, gdje su još jučer mještani brujali o događaju koji, na sreću, nije završio tragično.

– Ako je to bila čahura od puške M 48, kako se navodi, onda je dječak dobro prošao. To je streljivo koje se koristi za lov na visoku divljač i ono ranjava na daljinu od dvije tisuće metara – kazao nam je mještanin Raštevića, u koji se obitelj 13-godišnjaka doselila prije tri godine. Kao ratni vojni invalid, otac maloljetnika, kojeg u Rašteviću zovu Vukovarac, došao je iz Vukovara, a majka se u Raštević doselila iz Dubrovnika.

– Ovo nam je dosad najteži slučaj. Najopasnije za ozljede među pirotehnikom su upravo naprave kućne izrade. Mislili smo da se s tim prestalo, no očito je da se ipak takve stvari još rade – kazao je dr. Karlo.

Preklani je bilo ‘ratno stanje’

Zadnji slučaj ranjavanja “običnom” petardom zabilježen je prije mjesec dana u Zadru gdje je u eksploziji lakše ozlijeđena 14-godišnja zadarska srednjoškolka. Maloljetnica je zadobila lakše opekline obje noge nakon što je za vrijeme školskog odmora u njezinoj neposrednoj blizini 16-godišnjak aktivirao petardu.
Samo pretprošle godine, zbog nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvom, jedna je osoba poginula, 11 ih je je zadobilo teške, a 16 lakše tjelesne ozljede. Zabilježeno je i 18 slučajeva propucavanja objekata.





Related Articles

Back to top button