Zadar

26 GODINA OD POBJEDE NA EUROSONGU Kako je zadarska Riva osvojila Europu!

0,,17592875_303,00Prije točno 26 godina, 6.svibnja 1989.g., zadarska grupa “Riva” je s pjesmom “Rock Me, baby” Rajka Dujmića i Steve Cvikića, kao predstavnik Jugoslavije, osvojila prvo mjesto na Pjesmi Eurovizije švicarskoj Lausanni. “Riva” je tada osvojila 137 bodova te tako “pokorila” žirije u svim državama sudionicama. Bila je i jedina eurovizijska pobjeda tadašnje Jugoslavije, države u raspadu, ali i jedini uspjeh hrvatskih predstavnika na eurovizijskom natjecanju.

Iste godine “Riva” je predstavlja Euroviziju u SAD-u, na festivalu Distant Accords Award u Nashvillu osvojila četvrto mjesto.

Svjedoci tog vremena, a “Rivina” pobjeda nija bila tako davno, sjećaju se iznenađenja i ushita kojim je pobjeda dočekana: jugoslavenski predstavnici su tada uglavnom dostizalo tek autsajderske pozicije, pa je pobjeda mlade, i za domaće prilike gotovo anonimne grupe bila istinsko iznenađenje. “Riva” je već drugog dana u svom Zadru doživjela nezapamćen doček: s 50.000 ljudi napunili su se Poluotok, Kalelarga i Narodni trg, a članovi grupe, i danas aktivna i popularna Emilija Kokić, Zvone Zrilić, Boško Colić, Nenad Nakić i Dado Musap bili su slavljeni kao heroji, doživjeli su trenutke europske slave koja se nikad više nije ponovila. I to ne samo njima već ni jednom drugom izvođaču s ovih prostora.

Tresla sam se od uzbuđenja i od treme, pored ostalog i zbog činjenice što sam odrasla u Švicarskoj. Tamo sam išla u školu. Cijela ta priča o Euroviziji bila je za mene kao odlazak u zabavni park za neko dijete. Otišli smo u Lausannu, s velikim uzbuđenjem. Isprva sam bila zastrašena osjećajem da možda nisam dorasla zadatku. Pitala sam se što ja to europskoj publici uopće mogu ponuditi, osim svoje radosti, punog srca i iskrenosti. Na kraju se ispostavilo da su to bili naši glavni aduti i da se nemam čega bojati – kazala je tada u razgovoru za Deutsche Welle Emilija Kokić.

Riva je nakon pobjede nastupala u najatraktivnijim show emisijama velikog broja europskih TV postaja, te promovirala album u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Belgiji i drugim zemljama. Zahvaljujući pjesmi “Rock Me” grupa je bila vrlo popularna čak i u dalekom Japanu, gdje se dugo zadržala na top ljestvicama.

Pobjedom je “Riva” donijela Euroviziju dogodine u Zagreb, tada je pobjedio Toto Cotugno s “Insieme”, a istom je priliomm rođena i nova hrvatsla zvijezda – Tajči.

“Riva”, na žalost, nikad do kraja nije kapitalizirala eurovizijsku pobjedu. Nakon dva albuma grupa se raspala, a članovi su, najviše zbog ratnih zbivanja, otišli svatko svojim putem.





Related Articles

Back to top button