112ZadarZadne-Izdvojeno

157 prekršaja pomahnitalog glisiranja uz obalu u 2014.!

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Stravična pomorska nesreća koja se dogodila u subotu oko 13 sati u moru kraj Turnja, kada je na 67-godišnjeg ronioca Radovana Frletu iz Turnja na udaljenosti manjoj od 100 metara od obale naletio gliser i ozlijedio ga propelom, šokirala je zadarsku javnost.

No, dok nesretni ronioc leži u bolnici i bori se za život, a policija uz pomoć građana traga za bilo kakvim informacijama koje bi ih mogle dovesti do počinitelja nesreće, neodgovorni upravitelji brodica plove tik uz obalu, debelo kršeći odredbe o kretanju na udaljenosti od 300 metara od obale.

Trebamo li biti šokirani ovim nemilim događajem ili je ovakav scenarij bio neizbježan? Snosimo li odgovornost za nemile slučajeve svaki put kada šokirano promatramo glisiranje ili divljanje skutera među kupačima, a ne nazovemo policiju? Ne možemo i ne trebamo sve prepustiti nadzoru pomorske policije koja fizički ne može detektirati baš svakog prekršitlja odredbi Pomorskog zakonika koje se odnose na zabranu glisiranja u blizini obale, na udaljenosti manjoj od 300 m, te u morskim prolazima i lukama.

Samo tijekom 2014. godine zabilježili su ukupno 157 prekršaja glisiranja za koje su prekršiteljima izdani obvezni prekršajni nalozi s novčanim kaznama.

„Osim policije nadzor i kažnjavanje provodi i Lučka kapetanija, tako da je broj ovih prekršaja zasigurno i znatno veći. Tijekom prošle godine, uz redoviti nadzor, organizirali smo i nekoliko akcija u kojoj su bila uključena plovila pomorske policije, ali i službeni helikopter MUP-a. Također smo slične akcije organizirali u suradnji s plovilima Lučke kapetanije“ – kaže nam Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.





Related Articles

Back to top button