ZadarZadne-Izdvojeno

13 % PDV u turizmu i ugostiteljstvu?

025881_02a2ca37ec090e261fa9Jedna od interventnih mjera spasa državnog proračuna koje predlaže Vlada je i povećanje međustope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu. Na današnji Svjetski dan turizma vijest s jučerašnje sjednice Vlade naišla je na veliko negodovanje hotelijera i ugostitelja.

Međustopa PDV-a na usluge smještaja od 2006. godine iznosila je 10%, dok se međustopa PDV-a od također deset posto na usluge u ugostiteljskim objektima primjenjivala od prvog siječnja ove godine. Prijedlog Ministarstva financija je povećanje na 13 posto. Podpredsjednik Vlade Branko Grčić:

“Moramo preživjeti vrijeme do kojega ćemo ostvariti pozitivnu stopu gospodarskog rasta, automatski ta stopa utječe na porast prihodne strane proračuna i omogućava da taj deficit smanjujemo i financije konsolidiramo. Dok se to ne dogodi nužne su nažalost i ovakve interventne mjere.”

Zoran Katić, predstavnik Zadarske županije u Udruzi malih i obiteljskih hotela, upozorava:

“Ovo je iznenađenje za sve nas turističke djelatnike. Smatram da je ovo stvarno neozbiljno jer mi svi hotelijeri manje više smo sklopili ugovore za iduću godinu. Onaj tko malo ozbiljnije radi planira godinu pa čak i godinu i pol unaprijed. Naše cijene su već otišle, potpisani je određeni broj ugovora s partnerima s kojima radimo već niz godina. Nova događanja koja su došla ne znam kako će proći, kakav će pravi efekt imati.”

Nakon što smo se godinama borili za stopu od 10 posto kako bi bili konkurentni u odnosu na zemlje u okruženju, koje imaju PDV od pet do 10 posto, nakon niti deset mjeseci primjene porez opet raste, kazao nam je Ante Lukačić, predsjednik Ceha Ugostitelja Zadarske županije.

“Nije to samo povećanje u ugostiteljstvu i turizmu za tri posto već se radi o tome da niz mjera koje Vlada poduzima, znači poskupljuje i gorivo, i određene namirnice, tako u biti će jako poskupiti poslovanje u ugostiteljstvu. Mi smo našu državu doveli do toga da nije konkurentna u ničemu, pa eto tako sad neće biti ni u ugostiteljstvu ni turizmu.”

Podpredsjednik Vlade Branko Grčić u obranu mjera Vlade također kaže:

“Relativno mali teret za ono što kao veliku stvar i veliki cilj želimo postići.”

Stav smo zatražili i od ministarstva turizma, od kojeg pomoć očekuju i hotelijeri i ugostitelji. Dobili smo pismeni odgovor, u kojem stoji: Ministarstvo turizma i Ministarstvo financija će razmotriti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, do donošenja konačne odluke, uzimajući u obzir realno stanje Proračuna. Iako se radi o korekciji poreza, bitno je da se i dalje primjenjuje međustopa PDV-a za usluge u turizmu, što turistički sektor i dalje ostavlja u povlaštenom položaju, navodi se u priopćenju ministarstva turizma.





Related Articles

Back to top button