112Zadne-Izdvojeno

10 poginulih na zadarskim prometnicama od početka 2015.

SmartSizeSvake godine stotine ljudi pogine na hrvatskim cestama. Kako poboljšati sigurnost na cestama? Jedna kamera koja snima prekršitelja znači više od 1000 apela ili upozorenja – smatra profesor Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti.

Poginuli motorist kod Nina koji je nastradao prošlog vikenda tek je najnovija žrtva na zadarskim cestama. Početak turističke sezone uobičajeno, donio je više problema u prometu pa iz zadarske policije pozivaju na povećan oprez i poštivanje prometnih pravila.

U proteklih tjedan dana tako se na zadarskim cestama dogodilo ukupno 60 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala a 10 je teško ozlijeđeno. Od početka godina na cestama Zadarske županije smrtno je stradalo 10 osoba, u Hrvatskoj 146. Kakva je sigurnost na našim cestama i kako je povećati?

Prošle je godine u Hrvatskoj smrtno stradalo 308 osoba, 2003-će 700. Stanje se dakle značajno popravilo , no što dalje:

-Mi smo dostigli jednu razinu koju ovaj naš sustav na neki način može dati. Veća poboljšanja su moguća uz neke drastičnije ili ključne promjene u prometnom sustavu , a to je prvenstveno sustavniji nadzor prometa i sustavnija kontrola – ocjena je profesora Željka Marušića s Fakulteta prometnih znanosti. Za podizanje sigurnosti potreban je rad na svim aspektima, od edukacije koja počinje u predškolskoj dobi do saniranja opasnih mjesta i nadzora. Ipak:

Više vrijedi jedna kamera koja snima prekršitelja na nekom  mjestu nego 100 ili 1000 apela ili upozorenja.

Pomake možemo napraviti samo ako sustav premrežimo kamerama:

Uzmite Švicarsku. Tamo je svako raskrižje pod kamerama. Sve dionice su pod kamerama i nema šanse da se rade prekršaji i svaka ta kamera „uprihodi“ 2-3 milijuna franaka godišnje.

Sadašnje kazne su dovoljne , dodaje Marušić, međutim

95%  prekršaja se ne evidentira , dakle provuku se ti vozači , a onda one koje sustav uhvati, manjkavo pravosuđe još uvijek poslije toga to loše procesuira, i mnogi se izvuku.  

Tek sa svim ovim pomacima možemo povećati razinu sigurnosti na našim cestama, zaključuje profesor Marušić.





Related Articles

Back to top button